Otec a syn Hemžští dostali za odběr nelegálního lihu od Radka Březiny deset let vězení

Olomoucký krajský soud uložil Pavlu a Petrovi Hemžským za odběr nelegálního lihu od šéfa lihové mafie Radka Březiny deset let vězení. Majitelé likérky HP premium z Hluboček na Olomoucku si nechali podle rozsudku dovézt přes tři sta tisíc litrů nezdaněného lihu, škoda na daních je vyčíslena na 89 milionů korun. Obžaloba stojí na výpovědi Březinova bratra Tomáše.

Podle obžaloby Petr a Pavel Hemžští nakoupili v letech 2006 až 2010 a poté v květnu 2012 od Radka Březiny přes jeho firmu Morávia-Chem statisíce litrů nelegálního lihu a z toho vyráběli lihoviny, aniž odvedli spotřební daň.

Líh si nechali dopravit do Hluboček nebo na čerpací stanice ve Velkém Týnci, odkud odstavená vozidla převezli do likérky HP premium. Oba muži to popřeli. Podle nich nebylo technicky možné, aby jejich likérka zpracovala na své výrobní lince tak velké množství lihu, jak tvrdí obžaloba. O nelegální činnosti Březinových prý nic nevěděli.

„V případu Hemžských jde o zcela jiný případ, než byli dosavadní odběratelé Březinova lihu. Kapacita linky nepostačovala k výrobě takového množství lihu. Do likérky chodili neustále celníci, ničeho si nevšimli,“ řekla obhájkyně Petra Hemžského.

Mužům hrozila sazba devět let a dva měsíce až třináct let a čtyři měsíce, souzeni jsou ve spojení se zločineckou organizovanou skupinou. „Vzhledem k dosavadní bezúhonnosti jsme se drželi při spodní hranici,“ řekl soudce Petr Sušil. Kromě trestu vězení soud mužům uložil i sedmiletý zákaz činnosti. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Hemžští prý Březinovi pomáhat odmítli

Hemžští stanuli před olomouckým soudem v roli svědků už v květnu 2014, podle výpovědi Tomáše Březiny pomáhali lihovému bossovi Radkovi Březinovi po odkrytí nelegálního skladu lihu v bývalých olomouckých sladovnách zamést stopy. Barely se sto tisíci litry lihu tam objevili policisté v září 2012.

Hemžští jim prý měli zajistit kontakt na olomouckého hasiče a videozáznam z čerpací stanice, kde byl Radek Březina zachycen, jak nakupuje věci. Účtenku od nich objevili policisté ve sladovnách. Hemžští přiznali, že na schůzku s Březinovými šli, měli prý obavu to odmítnout. Dostali od nich padesát tisíc korun, ale nepomohli jim, tvrdil Petr Hemžský.

Všichni členové lihové mafie už jsou odsouzení

Členové takzvané lihové mafie v čele s Radkem Březinou byli pravomocně odsouzení, Březina dostal třináct let. Podle rozsudku dodali na trh desítky milionů litrů nezdaněného lihu se škodou na daních přes 5,5 miliardy korun. Po odhalení mafie se začaly postupně odkrývat i případy jejich odběratelů či lidí, kteří pomáhali trestnou činnost maskovat.

Řada z odběratelů, jako je Stanislav Pražan a jeho syn, Milan Antoniazi, Petr Němeček, Milan Mikulašek či odběratelé a distributoři spjatí s Likérkou Drak, si již odpykávají dlouholeté tresty. V únoru vrchní soud poslal do vězení další čtveřici obžalovaných z Ostravy. Naposledy zdejší soud potrestal šesti lety Mariana Ryšku z Opatovic na Přerovsku, v jeho případě šlo podle soudu o škodu na daních 8,5 milionu korun.