Soud začal řešit případ dalších údajných odběratelů Březinova lihu, majitelů likérky v Hlubočkách

Olomoucký krajský soud otevřel případ Pavla a Petra Hemžských z Olomouce. Podle žalobce Radima Obsta jde o další odběratele nelegálního lihu od šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. Otec se synem podle státního zástupce do své likérky v Hlubočkách přivezli téměř 350 tisíc litrů nezdaněného lihu, škoda na daních je vyčíslena na 88 milionů korun.

Pavel a Petr Hemžští se před soud dostali především díky výpovědi bratra Radka Březiny Tomáše, který v kauze lihové mafie získal status spolupracujícího obviněného. Podle obžaloby muži v letech 2006 až 2010 a poté v květnu 2012 nakoupili od bratrů Radka a Tomáše Březinových, kteří již byli v jiném řízení pravomocně odsouzeni, přes jejich firmu Morávia-Chem statisíce litrů nelegálního lihu a z toho dále vyráběli lihoviny, aniž odvedli spotřební daň.

„Společně s Radkem a Tomášem Březinovými se pravidelně scházeli v Lázních Kostelec, vzájemně si sdělovali informace a projednávali detaily spočívající v dodávkách a platbách. Od Březinů dostávali rady, jak s lihem nakládat, včetně informací ohledně činnosti celní správy,“ uvedl žalobce Radim Obst.

Hemžští si podle obžaloby nechali tento mimobilanční líh dopravit na různá místa v Olomouckém kraji. „Nejčastěji na odstavnou plochu v Hlubočkách nebo na čerpací stanice ve Velkém Týnci nebo v Olomouci, odkud odstavená vozidla s naloženým lihem převezli do likérky HP premium, kde z nich vyráběli lihoviny různého druhu a distribuovali je dalším zájemcům,“ dodal státní zástupce.

O nelegální činnosti Březinových prý nic nevěděli

Pětasedmdesátiletý Pavel Hemžský obvinění popřel. Tvrdil, že jejich záměrem bylo vybudovat likérku, která bude vyrábět kvalitní alkohol. Uvedl, že se společností Morávia-Chem spolupracovali, líh ale nakupovali řádně přes obchodní oddělení. „V celé obžalobě nevidím žádný přímý důkaz. Stojí na tom, co řekl Tomáš Březina. Skutečnost je přitom prokazatelně jiná,“ řekl Pavel Hemžský. Dodal, že stále splácí kvůli likérce velké dluhy.

Vinu popřel i jeho syn Petr Hemžský. Podle něj nebylo ani možné, aby jejich likérka zpracovala na své výrobní lince takové velké množství lihu, jak tvrdí obžaloba. „Takové brutální množství si nedokážu představit. Měli jsme deset zaměstnanců, každý den se podávalo celní hlášení,“ uvedl Petr Hemžský. O nelegální činnosti Březinových prý nic nevěděli. „Kdybychom to věděli, tak s nimi nespolupracujeme,“ dodal.

Hemžští podle Březiny pomáhali zamést stopy

Hemžští byli u soudu už v květnu 2014 v roli svědků. Podle výpovědi Tomáše Březiny pomáhali lihovému bossovi Radku Březinovi po odkrytí nelegálního skladu lihu v bývalých olomouckých sladovnách zamést stopy. Barely s víc než sto tisíci litry lihu tam objevili policisté v září 2012.

Hemžští měli bratrům Březinovým zajistit kontakt na olomouckého hasiče a videozáznam z čerpací stanice, kde byl Radek Březina zachycen, jak nakupuje věci. Účtenku od nich objevili policisté ve sladovnách. Hemžští dnes přiznali, že na schůzku s Březinovými šli, měli prý obavu to odmítnout. „Od Tomáše Březiny jsem za pomoc dostal asi padesát tisíc korun, ale nepomohli jsme jim,“ řekl Petr Hemžský.

Rozsáhlé obchody s nezdaněným lihem, za kterými jako hlavní organizátor stál Radek Březina, vypluly na povrch na podzim 2012. Většina členů z původní lihové mafie, která na trh dodala desítky milionů litrů nezdaněného lihu se škodou na daních dosahující 5,6 miliardy korun, byla pravomocně odsouzena, Březina dostal třináct let. Žalobci pak začali odkrývat navazující případy odběratelů nelegálního lihu a těch, kdo trestnou činnost maskovali.