Šéf lihové mafie opět před soudem. Měl objasnit, komu prodával nezdaněný líh

Případ obchodníků s nelegálním alkoholem (zdroj: ČT24)

Šéfa lihové mafie Radka Březinu, který si ve věznici odpykává třináctiletý trest, v úterý vyslechl krajský soud v Ostravě. Vypovídal v souvislosti s kauzou bývalého majitele likérky AB Style Milana Antoniaziho. Právě on měl být Březinův největší odběratel nezdaněného lihu.

Radek Březina, který je už šestým rokem ve vězení, sdělil, že obžalovanému Antoniazimu půjčil před 13 lety deset milionů korun na provoz jeho likérky, současně ale odmítl mluvit o tom, komu nezdaněný líh prodával.

Antoniazi má na spotřební dani dlužit státu miliardu korun a podle žalobce měl právě on koupit od Březiny čtyři miliony litrů lihu. Antoniazi všechna obvinění odmítá, označuje je za vykonstruovaná.

Březina u soudu aktuálně pouze obecně popisoval, jak s nezdaněným lihem obchodoval. „Zakázky bral jen přes šifrovaný telefon, pak jeho zaměstnanci, například bratr Tomáš, přivezli tisícilitrové barely s lihem na smluvené místo, kde si je převzal odběratel,“ doplnil redaktor ČT Jiří Loučka.

Odběratelů nezdaněného lihu má být více

Hlavní líčení s bývalým majitelem likérky z Frýdku-Místku začalo již v dubnu. Čelí obžalobě z krácení daní. Proti Antoniazimu svědčí i Tomáš Březina, který spolupracuje s policisty už od začátku vyšetřování a usvědčil svého bratra Radka. Dostal za to nižší trest.

Případ tohoto údajného odběratele Březinova lihu není posledním, které mají žalobci zmapovány. Krajský soud tak v květnu otevřel případ dalších čtyř obchodníků s nelegálním alkoholem. Obžalovaní měli nákupem nezdaněného lihu od Radka Březiny připravit stát o půl miliardy korun. Většinou ale odmítají, že by se na nelegálních obchodech s nezdaněným lihem podíleli.

Radka Březinu spolu s dalšími sedmi lidmi už kvůli obchodům s nezdaněným lihem pravomocně odsoudil olomoucký krajský soud. Za nelegální obchody s lihem s rekordní škodou na daních 6,39 miliardy korun dostal Radek Březina třináct let, šesti obžalovaným soud uložil tresty od čtyř do 12 let, jeden vyvázl s podmínkou.

Bratr Radka Březiny Tomáš dostal čtyři roky, neboť získal statut spolupracujícího. Trest mu byl později navýšen na šest let. Oba dva proti výši trestu podali dovolání k Nejvyššímu soudu.