Ostravská MHD podraží. Podnik reaguje na ceny energií i růst mezd

Ceny krátkodobých nezlevněných jízdenek v Ostravě vzrostou od 10. prosince z 25 na 30 korun. Nově ale budou platit pro přestup 60 minut místo 45. Dlouhodobé jízdenky zdraží v průměru o deset procent. Informovali o tom zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO) a města, které je jeho zřizovatelem. Městem navržený tarif schválila valná hromada společnosti Koordinátor ODIS, která řídí systém hromadné dopravy v kraji.

„Úprava cen jízdného reaguje na změny základních vstupů, především energií a mezd. Jízdné v Ostravě si navíc drží podobnou cenu od roku 2007, kdy původní čtyři tarifní zóny (dnešní celá Ostrava) stály na 30 dní 459 korun a na rok 4359 korun,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys.

Po úpravě bude nezlevněné měsíční jízdné koupené přes internet stát 550 místo 500 korun a roční 4400 místo 4000 korun. Například studentské měsíční jízdné pro město Ostrava zdraží ze současných 250 na 275 korun a roční z 1200 na 1600 korun.

Náměstek primátora Ostravy pro dopravu Riger a ředitel DPO Morys hovořili o zdražení jízdného v Ostravě (zdroj: ČT24)

„Úprava cen krátkodobého jízdného sleduje motivaci cestujících využívat dlouhodobé kupony, na které jsou navázané výhodné slevové programy jako například 10+2,“ uvedl Morys.

Desetiminutová jízdenka se vrací

DPO znovu zavádí desetiminutovou nepřestupní jízdenku, která bude v nezlevněné variantě stát 23 korun. Pro aktivaci této jízdenky musí ale cestující „pípnout“ kartou nejen při nástupu, ale i při výstupu z vozidla MHD.

„Cítili jsme poptávku od cestujících. V podstatě je to taková zpráva pro lidi, že nám nejsou lhostejní. DPO zároveň cítil drobný úbytek na jízdném. Jsou to tedy ti pasažéři, kteří cestovali jednu, dvě nebo tři zastávky,“ vysvětlil náměstek ostravského primátora Břetislav Riger (Ostravak).

„My máme výhodu, že tato jízdenka (desetiminutová) už byla v provozu. Díky dobré spolupráci s KODIS tu změnu technicky zvládneme. Tuto záležitost jsme diskutovali už nějaký čas předem,“ uvedl Morys. 

Papírové jízdenky podnik před třemi lety zrušil, krátkodobé jízdenky mohou lidé platit přímo ve vozidle platební kartou nebo kreditní jízdenkou z jízdenkových automatů, elektronickou peněženkou na kartě ODISka, prostřednictvím mobilní aplikace MojeDPO nebo objednáním SMS jízdenky.

„Udělali jsme maximum pro to, abychom současný tarif nastavili tak, jak nám ekonomická zátěž posledních let dovoluje. Covid, ceny energií, inflace, navýšení mezd, to všechno se za poslední roky výrazně podepsalo na provozních nákladech MHD. Věříme, že za ceny jízdného dostávají cestující v Ostravě kvalitní službu na velmi vysoké úrovni,“ uvedl Riger.

Podrobné informace o novém jízdném najdou zájemci na internetových stránkách DPO.