Oprava mostu rozdělila Davli na dvě části, objížďka je dlouhá 29 kilometrů

Oprava mostu rozdělila Davli na dvě části (zdroj: ČT24)

V Davli u Prahy začala oprava mostu přes Vltavu, ten se na čas zcela uzavřel. Jediným spojením mezi dvěma částmi obce tak bude lávka pro pěší. Objížďka pro osobní auta je dlouhá 29 kilometrů.

Most na silnici II/104 je v havarijním stavu, má narušené opěry, nefunkční izolaci a vozovka na něm je deformovaná. Práce mají trvat 39 týdnů, z toho zcela uzavřen bude most 26 týdnů, zbylých 13 bude průjezdný kyvadlově.

„Rekonstrukce je plánována do října příštího roku, s tím že omezení pro dopravu bude zhruba do poloviny prosince letošního roku, dokdy bude most úplně uzavřen,“ popsal stavbyvedoucí Jakub Vodňanský.

„Most bude přes zimu, kdy bude mít stavba technologickou přestávku, průjezdný po jedné polovině. Snažíme se maximálně snížit negativní dopady úplné uzavírky na obyvatele daného regionu,“ uvedl krajský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO). Na jaře se most na čas znovu uzavře.

Chodci budou moci přecházet přes Starý davelský most
Zdroj: ČTK

Objízdná trasa pro osobní auta povede přes Jílové u Prahy, Kamenný Přívoz, Krňany a Štěchovice. Pro nákladní dopravu objížďka vyznačena nebude. Chodcům bude sloužit pro přechod řeky Starý davelský most.

U mostu pro pěší bude nedaleko nádraží zřízena dočasná zastávka Davle, žel. st. V ní bude končit autobusová linka 444, která tak už nebude pokračovat do levobřežní části Davle a Měchenic. Oprava mostu ovlivní i dopravu na řece. Podle postupu oprav se bude měnit šířka a poloha plavební dráhy.

Termín opravy davelského mostu se přitom kryje s právě probíhající sanací svahů mezi Davlí a Štěchovicemi, která způsobuje zácpy už teď. „Chtěli jsme to posunout, nicméně prostředky na opravu davelského mostu jsou čerpány z evropských dotací, které nám zaručují 85 procent finančního krytí a my musíme toto splnit do konce září nebo října příštího roku,“ vysvětluje radní Petrtýl. 

Na mosty v kraji jde ročně téměř miliarda

Oprava mostu bude stát téměř 60 milionů korun, většinu pokryjí právě evropské dotace. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) kraj letos vyčerpá z fondů EU na opravy silnic a mostů zhruba 600 milionů korun.

Z 1837 mostů, které spravuje Středočeský kraj, jich je ve špatném stavu 446, ve velmi špatném stavu se nachází 114 a v havarijním stavu jich je 14. Podle odborného odhadu by bylo na jejich opravu potřeba více než 8,5 miliardy korun.

„Letos půjde na opravu mostů ve středních Čechách minimálně 850 milionů korun. Velká část z toho bude z krajského rozpočtu a zbytek půjde z národních zdrojů a dotačních programů,“ řekl radní pro dopravu Petrtýl.

„V roce 2018 by mělo jít z různých zdrojů na opravu krajských mostů ve Středočeském kraji ještě o 100 milionů korun víc než letos,“ dodala hejtmanka.