Olomoucké vánoční trhy se opět rozšíří. Kromě obou náměstí budou i na tržnici

Olomoucké vánoční trhy, které každoročně zaberou Horní i Dolní náměstí, se letos rozšíří také o plochu tržnice. Návštěvníkům tam bude k dispozici 140 stánků s řemeslnými výrobky, gastronomií i desítkami druhů punče. V prostoru tržnice bude nově i 33 metrů vysoké ruské kolo. Tradiční vánoční trhy začnou 22. listopadu a jejich program bude probíhat až do Štědrého dne.

„Olomoucké vánoční trhy jsou fenoménem, na který chodí nejen Olomoučané, ale i návštěvníci z celé České republiky i zahraničí. Jsem ráda, že jsme se s provozovateli trhů domluvili i na několika novinkách, které letošní trhy zatraktivní,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská (ODS).

Vánoční trhy v Olomouci patří mezi největší v Česku a zároveň i mezi nejnavštěvovanější. Podle Záleské přijíždí kvůli akci každý rok do města i zahraniční zájezdy, například ze Slovenska, Slovinska či Rakouska. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Tradiční i nové atrakce

Vánoční stánky budou na všech třech místech. Kromě stánků však budou na obou náměstích i tradiční atrakce, jako historický kolotoč na Horním náměstí nebo betlém a veřejné kluziště na vedlejším Dolním náměstí, které bude otevřené až do konce roku. 

„Letos prodlužujeme vánoční stezku až na tržnici, kde bude větší dětská zóna a největší atraktivita letošních trhů, a to olomoucké (ruské) kolo. Ti, kteří budou mít odvahu a svezou se s ním, uvidí nádherně vánočně rozsvícenou Olomouc,“ doplnila Záleská. 

Nejen větší, ale i ekologičtější

Podle olomouckého primátora Mirka Žbánka (ANO) budou letošní trhy ekologičtější s důrazem na separaci odpadu. Punč budou lidé dostávat výhradně ve vratných nebo recyklovatelných nádobách. Půjde o kelímky z papíru s voskem nebo vratné zálohované hrníčky, které mohou být i suvenýrem. Chybět nebude mycí linka či lis na kelímky.

Olomouc musela v minulosti reagovat na velký zájem turistů v době adventu a začala nabízet i pobytové balíčky. Podle vedoucí odboru cestovního ruchu olomoucké radnice Karin Vykydalové jsou už teď první termíny na začátku prosince naplněny. „Největší zájem je nejen od českých návštěvníků, ale i od turistů z Rakouska, Slovenska a Polska. Letos jsme nově zaujali i Francii,“ doplnila.