OKD loni skončilo v zisku, výpadkům těžby navzdory. Horníci vyrubali přes milion tun uhlí

Hospodaření těžební společnosti OKD skončilo v loňském roce ziskem, který před účetními operacemi souvisejícími s tvorbou rezerv bude činit kolem 1,5 miliardy korun. Ze dvou lokalit Dolu ČSM na Karvinsku podnik vytěžil více než milion tun uhlí. Loňský čistý zisk zatím firma neuvedla. V roce 2022 podnik vytěžil 1,3 milionu tun uhlí a dosáhl čistého zisku 5,1 miliardy korun, nejvyššího od roku 2011.

Přestože se podnik v roce 2023 potýkal s výpadkem těžby z důvodu důlního otřesu v jednom z porubů a další dva musel z bezpečnostních důvodů uzavřít, ztrátu na plánovaných 1,1 milionu tun se podle generálního ředitele a předsedy představenstva OKD Romana Sikory podařilo z velké části nahradit těžbou v jiných porubech. „Díky vysokému objemu prodaného uhlí, vývoji světových cen zejména u koksovatelného uhlí a nižším provozním nákladům na těžbu se nám podařilo dosáhnout zisku,“ uvedl.

Loni horníci OKD dobývali uhlí postupně v deseti porubech. V současnosti firma těží ve dvou porubech, během ledna a února k nim přibudou další dva. „V přípravě jsou čtyři poruby pro druhé pololetí a již nyní razí přípravářské kolektivy chodby v rámci přípravy porubů pro rok 2025,“ řekla mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková.

Také letošní plán firmy počítá s kladným hospodářským výsledkem. Obchodní ředitel a člen představenstva OKD Petr Hanzlík uvedl, že pro splnění plánu bude zásadní splnění plánovaného objemu těžby a udržení světových cen uhlí na současné úrovni. „Významnou část letošní produkce energetického uhlí jsme již prodali, poptávku po koksovatelném uhlí ovlivní tržní situace koksoven a výrobců oceli v regionu střední a východní Evropy,“ uvedl Hanzlík.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. V minulých letech ale firma těžbu ve většině dolů ukončila, protože se dlouhodobě nevyplácela. Těží se už jen v Dole ČSM, kde má těžba pokračovat do konce roku 2025. OKD zaměstnává přibližně 3300 lidí, průměrná měsíční mzda tam v roce 2022 činila 49 354 korun. Vlastníkem společnosti je prostřednictvím společnosti Prisko stát.