Odpoledne v plzeňské zoo patřilo medvědům

Plzeň – Už tradičně se medvědi z plzeňské zoo na svatého Václava ukládají k zimnímu spánku. Chlupáčům přišel dát dobrou noc i autor oblíbených večerníčků Václav Chaloupek. Dva z nich totiž vychoval. Eliška s Honzíkem jsou v Plzni už sedmý rok. Na svého dvounohého kamaráda ale ani po tolika letech nezapomněli.

Medvědi patří k těm nejtradičnějším zvířatům plzeňské zoo. Scenárista, režisér a autor zvířecích večerníčků Václav Chaloupek přiznává, že medvědí paměť je větší, než čekal. Pamatují si ho totiž i po sedmi letech. Mluvčí plzeňské zoo František Hykeš informoval, že aktuálně jsou v zahradě čtyři medvědi, z nichž Eliška s Honzíkem jsou nejmladší.

Na zimní spánek je ještě brzy. Medvědi usínají zpravidla až mezi Mikulášem a Vánocemi. Už od konce září se na to ale důkladně připravují. František Hyneš upřesnil, že medvědi nyní přijímají kalorickou stravu nutnou k vytvoření tukové vrstvy. Ke svatováclavské tradici patří v zoo i akce a soutěže pro děti.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Ze svatováclavského medvědího odpoledne už se stala jedna z nejvyhledávanějších akcí plzeňské zoologické zahrady. Letos ji tu pořádají popáté.