Od vraždy Václava III. v Olomouci uběhlo 715 let. Jeho památku uctili pietním průvodem

Olomoučané si ve středu pietním průvodem v centru města připomněli 715 let od vraždy posledního panovníka z dynastie Přemyslovců Václava III. Průvod s historickými postavami v čele v podobě vojáka, bosého mnicha, měšťana a za doprovodu bubeníka došel ke katedrále svatého Václava, kde byl tento český, polský a uherský král v roce 1306 ve svých 16 letech zavražděn. Na jeho památku se na tři minuty rozezněly také katedrální zvony – vyzvánět začaly ve 13:06, ve stejný čas byl údajně Václav III. zavražděn.

Průvod vyrazil z Biskupského náměstí a prošel ulicemi Wurmovou a Dómskou. Zapojila se do něj zhruba stovka lidí, dalších asi 150 lidí čekalo na Václavském náměstí. V takzvané horní kryptě dómu položili jeho účastníci bílé a rudé růže k soše Václava III. Nato se rozezněly katedrální zvony.

„Čas 13:06 odkazuje na přibližnou dobu, kdy mohlo k vraždě dojít, a především na letopočet 1306; délka zvonění tři minuty reflektuje tři bodné rány do králova těla, fakt, že Václav byl králem toho jména třetím, a skutečnost, že byl držitelem tří korun: české, polské a uherské,“ uvedl organizátor akce Tomáš Kryl.

Rodinný strom Václava III.
Zdroj: Wikipedia.org

Vrah posledního Přemyslovce je neznámý

Václav III. nastoupil na český a polský trůn v červnu 1305, na uherského krále byl korunován o čtyři roky dříve. V Olomouci se ocitl ve chvíli, kdy se rozhodl podniknout do Polska válečné tažení a shromažďoval zde vojsko. Zavražděn zde byl 4. srpna 1306, vražda se zřejmě odehrála v děkanském domě v těsné blízkosti katedrály svatého Václava.

Kým byl Václav zavražděn, nebylo nikdy objasněno. Poslední Přemyslovec byl pohřben v olomoucké katedrále svatého Václava, později byly jeho ostatky přeneseny do zbraslavského kláštera. Jeho nástupcem se stal Jindřich Korutanský.

Olomoucí prošel průvod na památku rodu Přemyslovců. Od vraždy posledního z nich uběhlo 715 let (zdroj: ČT)

Rudá radnice i katedrála

Na tento zásadní zlom středoevropských dějin budou organizátoři akce vzpomínat ještě ve středu večer, kdy se katedrála svatého Václava a olomoucká radnice na Horním náměstí odějí do rudé barvy v připomínce krve, která byla prolita, dodal Kryl.

Středeční akce je součástí projektu Milénium olomouckých Přemyslovců, která připomene zásadní výročí dějin českých zemí – tisíc let od únosu Jitky ze Schweinfurtu knížetem Břetislavem I. roku 1021. Připomíná například také 990. výročí narození knížete Spytihněva, nejstaršího syna Břetislava a Jitky, výročí moravských biskupů či 1030 let od první zmínky o Olomouci a 890 let od posvěcení katedrály svatého Václava.

Součástí projektu, který je naplánován na tři roky, je například otevření nové turistické stezky s tématem rodu Přemyslovců, na září je připraveno promítání historického filmu Břetislav a Jitka a divadelní představení.