Obyvatelé Žerotína si stěžují na hluk z dálnice D7. Obec bude jednat s ŘSD o opatřeních

Protesty proti hluku z D7 (zdroj: ČT24)

Obyvatelé severočeského Žerotína si stěžují na hluk z nedávno otevřeného úseku dálnice D7 u Panenského Týnce. Auta po něm jezdí od konce loňského roku a radnice od té doby zaznamenává stížnosti místních. Obec, která leží asi šest set metrů od dálnice, proto bude o situaci jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic.

Nejvíce stížností dostala radnice od obyvatel okrajových částí Žerotína. „Když větráte, tak je ta dálnice hlučná. Hlavně v době nočního klidu,“ stěžuje si obyvatelka obce Miloslava Šárová.

To, jak mohou být silnice nebo výrobní závod hlučné, určují zákonné limity. Jejich dodržování hlídají hygienické stanice. Při jejich dlouhodobém překračování může dojít i k poškození zdraví. „Spánkové poruchy, v extrémních případech se můžeme bavit o kardiovaskulárních problémech. Člověk může mít zvýšený krevní tlak a dokonce infarkt,“ řekl vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Roman Šťastný.

ŘSD měření hluku opakuje

Každá dálnice má při přípravě spočítanou hlukovou zátěž. Stejně tak to bylo i u nového úseku D7. „Po čtyřech až pěti měsících od spuštění dopravy znovu provádíme měření, jak skutečně zatěžuje okolí a podle toho případně doplňujeme protihluková opatření,“ vysvětlil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Vedení obce bude o hluku z dálnice s Ředitelstvím silnic a dálnic jednat v pondělí 31. ledna. Do té doby odmítá celou situaci komentovat. Proti hluku ze silnice se dá použít speciální asfalt, snížení rychlosti v daném úseku, výsadba zeleně nebo výstavba protihlukových stěn.