Obětí výbuchu v Lenoře je padesátník, který ve zničeném domě žil

Genetická expertiza potvrdila totožnost člověka, který před čtrnácti dny přišel o život při výbuchu a požáru obytného domu v Lenoře na Prachaticku. Obětí neštěstí je třiapadesátiletý muž, který dům obýval.

K explozi plynu – zřejmě v tlakové lahvi na chodbě – došlo v třípodlažním domě v jihočeské Lenoře počátkem října. Výbuch spolu s následným požárem objekt poškodil tak, že míří do demolice. Policie zahájila trestní řízení proti neznámému pachateli, kterého viní z obecného ohrožení.

Jeden člověk při výbuchu zemřel, devět dalších utrpělo zranění a skončilo na popáleninovém centru. Identita mrtvého nebyla známa, potvrdit ji měla až pitva. Podle aktuálních údajů z expertizy by mělo jít o třiapadesátiletého muže, který v domě žil.

Podle místních způsobil tragédii právě zesnulý muž, na kterého si měli sousedé z domu dlouhodobě stěžovat. Už bezprostředně po výbuchu se také objevovaly hlasy, že explozi zavinil jeden z obyvatel, který v budově rozmístil plynové lahve, polil je benzinem a zapálil.

Tyto informace ale hasiči a policisté nepotvrzovali ani po výbuchu – a nekomentují je ani nyní. „Další nové podrobnosti nejsou, nadále na vyšetřování pracujeme a jihočeští kriminalisté se případem nadále intenzivně zabývají,“ řekla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.