Oběti nacismu v Prostějově připomíná dalších 12 kamenů. Jeden z nich patří bývalému zastupiteli Mládkovi

V Prostějově jsou další kameny zmizelých (zdroj: ČT24)

V ulicích Prostějova přibylo dalších dvanáct kamenů zmizelých, které připomínají oběti holocaustu. Pamětní kostky s lesklým povrchem se vkládají do chodníků před jejich domovy. Mezi oběti nacistického režimu patří i prostějovský sokol a zastupitel Jan Mládek.  Na slavnostní uložení kamene se ve čtvrtek přišly podívat i jeho vnučky, samy si však na něj nepamatují.

„Všechno, co víme, je jen z doslechu a z písemných věcí. Rodina pochází od Tábora a přišla na Moravu. Někteří pokračovali do Rakous,“ řekly k rodinné historii vnučky Jana Mládka Jana Přibylová a Danuše Tichá. 

Jan Mládek byl zatčen gestapem už v roce 1941. Následně ho deportovali do koncentračního tábora, kde zemřel v roce 1942. Původně byl zahradníkem, kromě toho ale působil i v městském zastupitelstvu a na radnici. Byl také významnou osobností pro prostějovské sokoly. Jeho pamětní kámen byl tak uložen právě před budovu Sokola.   

V Prostějově je už 36 kamenů zmizelých

Dalších jedenáct pamětních kamenů ve čtvrtek dělníci zasadili do dlažby na ulicích Havlíčkova, Rejskova a Kollárova. Tam byly věnovány rodině doktora Roberta Sonnenmarka.

Kameny zmizelých se v Prostějově umisťují třetí rokem. Včetně těch nově uložených je jich už 36. Informace o obětech nacismu dohledává kronikářka Prostějova Hana Bartková. „Člověk musí vycházet z literatury, z různých sborníků, adresářů, pamětníků,“ popsala své pátrání.  

Před 79 lety nastoupilo do transportů 1200 lidí z Prostějova. Většina z nich byla povražděna v koncentračních táborech. Domů se vrátilo pouze 109 občanů města.