Obec na Českokrumlovsku se snaží sehnat nového pediatra. Za lékařku, která zemřela při nehodě, má jen dočasný záskok

Větřní hledá náhradu za zemřelou lékařku (zdroj: ČT24)

Zhruba tisícovka dětí ve Větřní na Českokrumlovsku se málem ocitla bez pediatra. Lékařka, která o ně řadu let pečovala, zemřela v březnu při dopravní nehodě. Její rodina dokázala zařídit zástup na necelé dva měsíce. Lékař v důchodovém věku déle pomáhat nemůže, město tak musí rychle najít náhradu.

Místo toho, aby si jednasedmdesátiletý lékař v důchodu Jan Indra užíval volna, nyní opět pracuje. Dočasně teď léčí děti z Větřní a blízkého okolí. Záskok domluvila rodina zemřelé lékařky, záleží jí totiž na tom, aby ordinace fungovala. „Určitě nám nejde o peníze, ale o tu péči, o ty děti, a aby to prostě pokračovalo,“ uvedla neteř zesnulé lékařky Eva Dudová. 

„Neváhal jsem, protože ta situace byla tak tristní, že jsem to prostě přijal,“ řekl Indra, který své služby nabídl na dva měsíce, tedy zhruba do konce května. Lékařka, která zahynula na cestě z práce, se o malé pacienty starala nepřetržitě třiatřicet let.

Město Větřní se proto teď snaží najít nového pediatra pro téměř tisícovku dětí. Tlak na to, aby dětský lékař ve městě nadále fungoval, je velký.

Lékaře často nelákají ani bonusy

Podle Indry je náhlý odchod lékařů větší problém než ty plánované. Většinou právě na venkově nebo v malých městech je nemá kdo zastoupit. „Bojím se, že to bude velice těžké, protože sám jsem náhradu za sebe hledal čtyři roky,“ sdělil.

Ve Větřní by měl nový lékař snadnější start než jinde. Od města by dostal nový byt, zařízenou ordinaci a milionový příspěvek od Jihočeského kraje – právě to jsou bonusy pro nového pediatra. Jenže zatím se žádný nepřihlásil. „Je to velice těžké, protože hledat pediatra, to je, jako když hledáte jehlu v kupce sena,“ komentoval starosta Větřní a náměstek hejtmana Jihočeského kraje Antonín Krák (ČSSD). 

Pokud do 19. května nový lékař nenastoupí, ordinace se na konci měsíce zavře. „Děti jsou pro mě ‚nej‘, jsem ráda, že tu s nimi můžu být. Musela bych si jinak hledat novou práci,“ řekla zdravotní sestra Jitka Sukdoláková. 

V Česku je momentálně jenom osmnáct set pediatrických ordinací, zhruba tři stovky dětských lékařů chybí. Pokud v nejbližší době neseženou ve Větřní náhradu, mohla by ordinace nakonec zaniknout úplně.