VZP chce finančně motivovat lékaře, aby ordinovali v oblastech, kde nyní chybí

Události: VZP přispěje lékařům v oblastech, kde je jich nedostatek (zdroj: ČT24)

Přes půl miliardy korun plánuje největší zdravotní pojišťovna v příštím roce zaplatit za zlepšení dostupnosti péče. Penězi chce motivovat praktické lékaře, pediatry i zubaře k otvírání praxí v oblastech, kde jich je dlouhodobě nedostatek. Denně řeší VZP desítky stížností od lidí, kterým se nepodařilo sehnat doktora.

Nedostatek praktických lékařů vede k delším čekacím dobám. A když praktik ordinuje v regionu, kde je jeho kolegů nedostatek, často už ani nemůže nové pacienty brát. „Máme spoustu pacientů, kteří se k nám tlačí, chtějí zaregistrovat. Bohužel kapacita je plná, takže je nemůžeme uspokojit,“ popisuje zdravotní sestra praktického lékaře z Chodova na Sokolovsku Marcela Korejsová. Ve městě jsou přitom jen čtyři ordinace na více než deset tisíc pacientů.

Praktici chybí hlavně v příhraničních částech Česka. Třeba největší česká pojišťovna aktuálně hledá lékaře do 52 oblastí. Největší je poptávka v Ústeckém a Moravskoslezkém kraji a na Vysočině. Od ledna proto bude VZP za nově zřízenou praxi nabízet zdravotníkům bonus až 800 tisíc korun.

Problémem je i vylidňování

„Praktičtí lékaři se dostávají do seniorního věku. A je to způsobeno i tím, že v rámci těchto oblastí se města, městečka i vesnice vylidňují. Pak ten lékař zvažuje, zda praxi vůbec udrží. A právě proto ty bonifikace,“ přibližuje ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Kde chybí praktičtí lékaři
Zdroj: ČT24

Podle praktiků je ale kromě peněz důležitá i podpora města. Třeba zřízení bytu pro lékaře. „Součástí by mělo být také to, že v místech, kde máme naopak dostupnost péče dobrou, kde ta síť je dostatečná, tak by nám neměly vznikat nové praxe na zelené louce,“ nabízí svůj úhel pohledu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Podporu až půl milionu by měli dostat za novou ordinaci také zubaři – těch je podle pojišťoven ještě větší nedostatek. Navíc pětině z nich je přes šedesát. Na peníze navíc ale dosáhnou i ti, kteří registrují nové pacienty nebo rozšíří pracovní dobu.