Mikulov má nové praktické lékaře. Město by jich však potřebovalo víc

Události v regionech: V Mikulově ordinují noví praktici (zdroj: ČT24)

V Mikulově v pondělí začala fungovat nová klinika, ve které se budou střídat tři praktičtí lékaři. Nahradí bývalého praktika, který loni začátkem listopadu zemřel a zanechal po sobě zhruba čtyři a půl tisíce pacientů. Ti ale nového lékaře hledali většinou marně. Ostatní doktoři v okolí měli plno.

Nový praktický lékař začal v Mikulově ordinovat v pondělí. Hlavním úkolem jeho zdravotní sestry je tak zatím zejména zápis nových pacientů. Zájemci se mohli registrovat od poloviny února, v den otevření ordinace už tak sestra měla zaevidováno asi 700 lidí. 

V případě, že by se lékaře do Mikulova nepodařilo nalákat, museli by pacienti dojíždět i desítky kilometrů daleko. „Asi až do Brna. Tady nikdo není, nebo aspoň do této doby nebyl, takže se nám docela ulevilo,“ řekl Radek Beneš. 

Vítězem výběrového řízení, které radnice vypsala, se stala Klinika Podané ruce. Její nová ordinace stojí asi dvacet metrů od té původní. Společnost ji vybavila od základů. „Máme tady EKG, máme tady otoskop, tedy to základní spektrum i té diagnostiky, kterou ordinace praktického lékaře umožňuje,“ popsal ředitel Kliniky Podané ruce Viktor Mravčík. 

Místo pro dva tisíce lidí

Místo, kde bude nový lékař ordinovat, nebylo zpočátku jasné. „Zvažovali jsme celou řadu řešení. Že máme ordinaci v soukromém objektu, a ne v městském, je řešení, které by, doufáme, mohlo být trvalé,“ sdělila místostarostka Mikulova Petra Korlaar (STAN). 

Nový zřizovatel ordinace je připraven přijmout až dva tisíce lidí. „Situace v Mikulově je neuspokojivá, ta poptávka bude pravděpodobně velmi vysoká. Takže uvidíme, jestli budeme schopni navýšit kapacitu a uspokojit více lidí,“ řekl Mravčík.  

V Mikulově teď znovu ordinují čtyři praktičtí lékaři. Město na hranici s Rakouskem by jich však potřebovalo víc. A kromě nich i jiné specializace jako například kožní ambulanci nebo ORL. 

Problém všech regionů

Praktičtí lékaři pro děti i dospělé chybí ale v celém Česku. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna aktuálně hledá nové zdravotníky ve víc než sedmdesáti okresech, včetně velkých měst. Praktická lékařka pro děti a dorost Barbora Kociánová si svou ambulanci na Praze 3 otevřela před měsícem. V kartotéce tehdy neměla jediného pacienta. Nyní jich má přes čtyři sta. „Máme teď naobjednáno na celý březen, duben a do půlky května máme plno. Co se týká registrací, tak se nezastavíme,“ popsala.

Při přepočtu na sto tisíc obyvatel je nejméně pediatrů v Libereckém a Středočeském kraji. O nedostatku ale podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky lze mluvit v případě všech regionů. Ty se proto snaží zdravotníky nalákat do svých ordinací. Praha 3 jednu nabízí dětským lékařům za korunu měsíčně.

„V současné chvíli nám chybí dva až tři pediatři, protože řada z nich odešla do penze, takže se teď snažíme jejich nedostatek vyrovnat,“ sdělila místostarostka městské části Nikol Marhounová (Piráti).

Zavírání ambulancí kvůli odchodům do důchodu budou města a obce nejspíš řešit i v dalších letech – zhruba polovině ordinujících pediatrů je totiž přes šedesát let. A podobná je i situace u praktiků pro dospělé.