Nový přístroj umožní FN Olomouc měřit nitrooční tlak pacientům na dálku, odhalí zelený zákal

Události v regionech: FN v Olomouci půjčuje tonometr lidem se zeleným zákalem (zdroj: ČT24)

Měřit nitrooční tlak v domácích podmínkách a díky tomu včas odhalit zelený zákal nebo monitorovat jeho průběh umožní pacientům a lékařům přístroj Fakultní nemocnice Olomouc. Tamní oční klinice zařízení v pondělí předali zástupci Nadace profesora Vejdovského.

Glaukom neboli zelený zákal je vážné oční onemocnění, které je nejčastější příčinou nevratné slepoty. Přitom zpočátku postupuje bezpříznakově a může jej odhalit jen preventivní prohlídka u lékaře. Měření nitroočního tlaku je pro včasnou diagnózu klíčové.

Přístroj v hodnotě 140 tisíc korun lékaři Oční kliniky FN Olomouc na několik dní zapůjčí svým pacientům. Díky tomu budou moci průběžně monitorovat jejich nitrooční tlak, který se mění například v závislosti na fyzické aktivitě či poloze těla. „Přístroj bude zasílat aktuální informace o nitroočním tlaku přímo na datové úložiště, kde si je lékař bude moci prohlédnout a vyhodnotí situaci,“ popsala výkonná ředitelka Nadace profesora Vejdovského Anna Sýkorová.

Zvýšený tlak nitrooční tekutiny způsobuje postupné odumírání vláken zrakového nervu, který přenáší zrakové informace ze sítnice do mozku. Nebezpečné je, že tato degradace nebolí a zpočátku ani nezhoršuje zrak. Laik proto nemá šanci rozeznat problém včas. Když začne pozorovat zhoršené vidění, bývá už často pozdě, neboť v této fázi je již poškozeno více než čtyřicet procent vláken zrakového nervu.

Lepší diagnostika i léčba

Podle lékařky Kláry Marešové, která stojí v čele Oční kliniky FN Olomouc, se v posledních letech výrazně zlepšily možnosti diagnostiky a léčby zeleného zákalu. „Dříve na tuto nemoc přijdeme a dříve ji díky tomu začneme léčit, takže tolik pacientů neoslepne, což se dříve stávalo,“ přiblížila Marešová, podle které by si lidé po čtyřicátém roce věku měli nechat preventivně změřit oční tlak, vyšetřit oční nerv a zorné pole.

Když už lékař na zelený zákal přijde, má podle Marešové na výběr z velkého počtu očních kapek, ze kterých lze vybrat ty nejvhodnější pro daného pacienta. Zlepšila se i chirurgická léčba glaukomu, při které lékaři například využívají speciální implantáty.

Mezi rizikové skupiny patří z pohledu zeleného zákalu zejména lidé, v jejichž rodině se onemocnění již vyskytlo. Rodinní příslušníci osob s glaukomem mají desetinásobné riziko, že také onemocní. Vedle dědičnosti existují i další rizikové faktory. Více ohroženi jsou například diabetici.