Nový pardubický stadion kritizují sousedé. Světla z něj září do dalekého okolí

Události v regionech: Na sotva týden otevřený stadion si už začali stěžovat obyvatelé okolí (zdroj: ČT24)

Po prvních odehraných utkáních si začali sousedé nově opraveného pardubického stadionu stěžovat na jeho osvětlení. Tvrdí, že lampy jim svítí přímo do bytů. Vedení města sice prý žádnou oficiální stížnost nedostalo, slibuje ale, že se bude situací zabývat. Od projektanta chce ujištění, že osvětlení neporušuje normy.

Obyvatelé okolí nového stadionu hovoří po prvních zápasech, které na něm byly odehrány, o zážitcích, jako by jim u domu přistávali mimozemšťané, nebo o pocitu, jako by světla ani nebyla namířena na plochu, nýbrž do blízkých oken.

Městský zastupitel Filip Sedlák (nestr.) uvedl, že se na něj obrátili obyvatelé různých částí Pardubic – sídlišť Polabiny a Dukla, ale i odlehlých Dražkovic. „Díky tomu, že jsou světla vysoko nad okolní zástavbou, dosvítí daleko. To je ten problém,“ podotkl.

Již rekonstrukci starého letního stadionu předcházely diskuse, zda je vhodné mít stadion s prvoligovými parametry v centru města. Radnice ale prosadila svou – chtěla fotbal vrátit na místo, kde stál už v roce 1931 Masarykův stadion.

Magistrát tvrdí, že zatím nedostal žádnou oficiální stížnost. Vedení města však ujistilo, že se bude chodem sportovního stánku i tak zabývat. „Budu chtít po zhotoviteli projektu, aby mi doložil, že svítivost cílí jen na hrací plochu,“ předeslal náměstek primátora Jan Hrabal (ANO). Město podle něj bude požadovat úpravy, pokud se ukáže, že světlo opravdu míří i jinam než na plochu stadionu.

Podle mluvčího Fotbalového klubu Pardubice Radka Kliera ale žádné světlo mimo nemíří. „Už pohled na světla ukazuje, že jsou mířena na hrací plochu. Není to tak, že by mířila do města nebo kamkoliv jinam,“ ujistil.

Klub slíbil, že bude osvětlení pouštět jen v nutných případech. Většina utkání je naplánovaná na odpoledne, kdy svícení není potřeba.