Nebezpečné domy na Ústecku

Ústí nad Labem - Ani pokuta ústeckého magistrátu nepřiměla podnikatele Jana Davida Horskeho k zabezpečení domů v ulici Na Nivách. Domy jsou přitom v havarijním stavu. Naposledy se tam pod zlodějem kovů propadl strop. Podle radnice má o domy zájem soukromý investor, podnikatel Horský s ním ale nekomunikuje.

Propadlé stropy, vytrhané kabely, díry ve střechách. Z kdysi luxusních domů v ulici Na Nivách zbyly jen ruiny, které dál chátrají a skoro denně jsou terčem zlodějů kovů. Zástupce ředitele Městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný dodal: „Přišli na to, že někde jsou zadlabány různé kovové konstrukce – ta pověstná íčka nebo jiné železné předměty. V případě, že by došlo k většímu rabování nebo rozebírání tohoto domu, může se zřítit na ulici.” Místní obyvatel se vyjádřil následovně: „Je to denně, kvůli stovce by se pozabíjeli. Aby šli normálně pracovat, tak to ani jeden.”

Domy před čtyřmi lety koupil kontroverzní podnikatel Jan David Horsky a slíbil tady vybudovat byty. Jenže z jeho plánů sešlo a domy jsou v havarijním stavu. Stavební úřad proto Horskeho opakovaně vyzval, aby domy zabezpečil. O tom, že tak nebylo učiněno, informoval Milan Knotek, mluvčí města Ústí nad Labem. Majitel tak obdržel pokutu, proti které se odvolal krajskému úřadu.

Podnikatel Horsky nekomunikuje s novináři, ani s ústeckou radnicí. Na ní se přitom obrátila firma, které má o zničené domy zájem. Starosta MO Ústí nad Labem – město Václav Verner (ODS) potvrdil, že se objevil potenciální kupec, který by se chtěl s panem Horskym dohodnout a od něj domy koupit.

Potíže s podnikatelem Horskym mají i v Děčíně. Několik jeho nájemníků žije už přes dva roky bez pitné vody. Podnikatel nerespektuje pravomocná rozhodnutí soudu a neplatí ani pokuty. Vedení města se ulicí na Nivách bude zabývat zřejmě příští týden. Podle mluvčího radnice je možné, že domy nechá zabezpečit a peníze pak bude po podnikateli Horskem vymáhat.