Náměstek pražského primátora Pospíšil ustál hlasování o odvolání

Opozici se nepodařilo odvolat z funkce náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09). Měl odstoupit na návrh opozičního ANO kvůli své údajné roli v korupční kauze Dozimetr. Pro odvolání hlasovalo 24 z 65 zastupitelů. Pospíšil na mimořádném jednání svou vinu a účast v kauze znovu odmítl.

Svolání mimořádného jednání podpořilo vedle zastupitelů opozičních ANO a SPD také devět z jedenácti městských radních včetně Pospíšila. „Za náš klub a hnutí ANO je to obžaloba v zásadě všech ostatních subjektů v pražské politice. V zásadě každý, až na výjimky, je v tom namočen. Dřív se to řešilo v souvislosti se STAN, ale nyní se mluví o tom, že pronikla skupina i do TOP 09,“ řekl předseda opozičních zastupitelů ANO Patrik Nacher, který materiál k jednání předložil.

V úvodní řeči Nacher řekl, že poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) v podobné situaci odstoupila z vedení sněmovny. Následně se ptal Pirátů, co se změnilo, že v kampani Pospíšila kritizovali a teď jim jeho členství v městské radě nevadí. Kritizoval také Prahu Sobě, která s Pospíšilem vládla v minulém volebním období.

Pospíšil jakoukoli úlohu v kauze Dozimetr odmítá

Zástupci opoziční Prahy Sobě řekli, že Pospíšil organizoval schůzku s obviněnými z kauzy. Pospíšil ve své promluvě jakoukoliv svou úlohu v kauze odmítl. Tvrdí, že nic neorganizoval, pouze komunikoval s politiky STAN kvůli vzájemnému sbližování stran. „Informace, které jsou zde šířeny, že jsem hlavou nějaké organizované skupiny nebo že něco iniciuji, jsou nepravdivé. Opět opakuji: já v této kauze, která zde je takto debatována, nejsem podezřelý ani obviněný,“ řekl Pospíšil.

Pospíšila se zastali někteří zastupitelé TOP 09. Podle radního Michala Hrozy (TOP 09) a zastupitele Jakuba Lepše (TOP 09) jde Praze Sobě pouze o rozbití magistrátní koalice a snahu dostat se k moci. Pospíšil následně dodal, že zástupci Prahy Sobě manipulují s fakty.

Opoziční zastupitelé Pospíšilovi ještě před hlasováním vyčítali, že na většinu otázek neodpověděl. „Byla tu řada otázek, na které jsme nedostali odpovědi,“ řekl zastupitel Václav Bílek (ANO). „Odpovědi na tři základní otázky jsem nedostal,“ řekl Nacher.

Důvěru vyjádřil pouze Svoboda

V následném hlasování zastupitelé Pospíšilovi ani nevyjádřili důvěru, ani jej neodvolali. Na popud Čižinského hlasovali o důvěře. Pospíšilovi vyjádřil důvěru pouze Svoboda. Pro odvolání pak hlasovalo 24 zastupitelů, jeden se zdržel a zbylí zastupitelé vůbec nehlasovali.

V kauze Dozimetr policie loni obvinila několik lidí kvůli ovlivňování zakázek v dopravním podniku (DPP), mimo jiné tehdejšího primátorova náměstka a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele DPP Mateje Augustína nebo podnikatele Michala Redla.