Na východě Čech zdraží jízdné ve veřejné dopravě

Základní jízdné v regionálních vlacích a autobusech na východě Čech zdraží od 10. prosince o osm procent. Podle náměstka pardubického hejtmana pro dopravu Michala Kortyše (ODS) zdraží tarif v integrovaném systému IREDO po dvou letech. IREDO je společný dopravní systém Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Druhou prosincovou neděli, na kdy připadá termín celostátní změny jízdních řádů veřejné dopravy, zdraží v Královéhradeckém a Pardubickém kraji jízdné, které platí cestující v hotovosti nebo platební kartou, i ceny síťových jízdenek. Zdražení se prozatím vyhnou cestující, kteří platí jednotlivé jízdné čipovou kartou, kterou vydává organizátor dopravního systému.

„Změny v tarifu IREDO jsou první po dvou letech, kdy dramaticky narůstaly náklady vlastně všude, a to samozřejmě včetně nafty, personálních nákladů, ale také oprav a dalších služeb. Průměrné navýšení cen je o 8,5 procenta,“ shrnul pardubický krajský náměstek pro dopravu Kortyš.

Základní jízdné se podle něj zvedne o dvě koruny. Cena síťové jízdenky pro jednotlivce se zvýší ze 160 na 200 korun, síťová jízdenka pro pět lidí zdraží z 350 na 500 korun. Jízdné pro psy bude čtvrtinové místo polovičního, cena síťové jízdenky pro psa vzroste z 30 na 50 korun. Nově bude možné koupit si relační jízdenky platné rok. Stát budou jako tři devadesátidenní relační jízdenky.

V příštím roce slibují kraje, respektive jejich společná firma OREDO, která veřejnou dopravu na východě Čech organizuje, změny, které urychlí odbavování – a tím i přesnost spojů. Ty podle Kortyše někdy nabírají zpoždění, protože většina lidí platí jízdné hotově – včetně žáků, kteří si kupují u řidičů týdenní jízdenky. Navíc bývá problém i se zpracováním plateb kartou kvůli špatnému mobilnímu signálu. „Dochází ke zpoždění spojů, a tím i nárůstu nervozity jak u cestujících, tak i u řidičů,“ poznamenal náměstek.

Pomoci by měla úprava odbavovacího zařízení, které bude zpracovávat platby off-line, a také vytvoření aplikace. V ní by se nově měly nakupovat týdenní jízdenky spíše než u řidiče.