Na většině zastávek v Ústí nad Labem se bude kvůli bezpečnosti nastupovat jen předními dveřmi

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMUL) zavede od 1. ledna 2024 celodenní nástup předními dveřmi na většině zastávek. Dosud se předem nastupovalo jen do autobusů a trolejbusů od 20:00. Podnik reaguje na naléhání veřejnosti, které zesílilo po změnách na lince 57. Od léta kvůli problémovým jedincům jezdí pouze na trase Mojžíř – OD Květ – Mojžíř. Problémy se ale podle některých místních pouze přesunuly. Dopravní podnik tak zdůvodnil plošné opatření zvýšením bezpečnosti.

„Bezpečnost veřejné dopravy stejně jako čistota vozidel je pro nás prioritou a naším cílem je co nejvíce zkvalitňovat služby pro naše cestující, a zároveň ochránit zdraví našich řidičů,“ uvedla ředitelka DPMUL Simona Mohacsi. „Model se nám osvědčil, a proto ho chceme zavést i v trolejbusech,“ podotkla.

Nástup předními dveřmi je zároveň podmíněn tím, že se cestující řidiči prokážou platným cestovním dokladem, případně se elektronicky odbaví. V opačném případě tyto cestující řidič vyloučí z přepravy.

Nástup kterýmikoliv dveřmi bude možný jen na několika zastávkách v centru

Nástup předními dveřmi nebude povinný na nejvytíženějších zastávkách v centru města, během dne na nich bude nadále možné nastoupit do vozu kterýmikoliv dveřmi. Na vybraných stanicích to bude nově platit i pro autobusy.

Podle dopravních průzkumů a dat elektronického odbavovacího systému využívá tyto stanice enormně vysoké množství cestujících a zavedení nástupu předními dveřmi by prodloužilo čas přepravy. Cestující s kočárky nebo osoby se sníženou schopností pohybu budou moci k nástupu využívat i další dveře k tomu určené bez omezení, jako je tomu v současnosti.

Nástup a výstup všemi dveřmi se v centru města týká konkrétně zastávek od Polikliniky po Mírové náměstí včetně Hlavního nádraží. Nástup předními dveřmi na těchto stanicích bude povinný od 18:00. V současné době je na všech trolejbusových linkách nástup předními dveřmi od 20:00.