Na přejezdu v Olomouci se srazil osobní vlak s kamionem

Události: Srážka kamionu s vlakem (zdroj: ČT24)

Na železničním přejezdu v olomoucké části Bělidla se v úterý ráno srazil kamion s osobním vlakem. Po srážce začaly na místě hořet oba vozy, plameny pohltily i osobní auto. Kamion totiž při nárazu zasáhl palivovou nádrž vlaku. Dým byl viditelný i několik kilometrů od města. Zranilo se pět lidí, mezi nimi řidič kamionu, ale i vlakvedoucí a strojvedoucí. Podle krajské záchranné služby nejde o vážná zranění. Několik desítek cestujících stihlo včas vystoupit. Kvůli nehodě nejezdí vlaky do Velké Bystřice. Pro auta a MHD je uzavřena Divišova ulice.

Policie na sociální síti X uvedla, že kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. „Z dosavadního prověřování vyplývá, že řidič kamionu cizí poznávací značky, převážející kovové součástky k nábytku, přijel k železničnímu přejezdu zřejmě ve směru od olomoucké místní části Hodolany. Přesnou příčinu dopravní nehody kriminalisté i nadále zjišťují,“ sdělila policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Strojvedoucí se podrobil dechové zkoušce a orientačnímu testu na drogy s negativním výsledkem. „U řidiče nákladního auta byl za tímto účelem proveden odběr biologického materiálu,“ dodala Vaňharová.

Nehoda se stala podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala v 08:21 na přejezdu se světly bez závor v Divišově ulici. Jde o frekventovaný přejezd nedaleko olomouckého hlavního nádraží na trati směrem na Bruntál v blízkosti nákupního centra, přes který přejíždějí také tramvaje. Nákladní auto se střetlo s osobním vlakem, který mířil z Hrubé Vody na olomoucké nádraží, řekl Drápal.

„Při dopravní nehodě došlo k protržení palivové nádrže na vlakové soupravě a následnému rychlému rozšíření požáru na všechna tři vozidla,“ řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Na místě s plameny bojovalo osm jednotek hasičů. Podle informací ČTK jel kamion z města ve směru na Šternberk, po střetu s vlakem zůstal za kabinou roztržen, návěs zůstal na druhé straně. „Osobní vozidlo stálo v době nehody v opačném směru,“ řekla policejní mluvčí Petra Vaňharová. Požár se poté přenesl i na něj.

„Drážní inspekce zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ uvedl Drápal. Podle ní fungovala světelná signalizace. „Přejezdové zabezpečovací zařízení bylo v činnosti, to znamená, že uživatelům pozemní komunikace dávalo výstrahu,“ uvedl vrchní inspektor Drážní inspekce Robert Kindl.

Na vlakové soupravě se škoda odhaduje na 15,5 milionu korun a na kamionu na deset milionů korun. Škoda na infrastruktuře železniční a tramvajové trati zatím vyčíslena nebyla. 

Pět zraněných

Podle krajské záchranné služby ošetřili záchranáři na místě pět lidí, z toho čtyři byli transportováni do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu. „Dvě osoby se nadýchaly zplodin hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku. Vše lehká zranění, nikdo nebyl zasažen požárem ani nebyl usmrcen,“ uvedli záchranáři na síti X

„Díky rychlé reakci vlakvedoucího a strojvedoucí byli všichni cestující včas evakuováni. Podle zatím dostupných informací jsou naši kolegové nyní v péči lékařů,“ uvedly dráhy.

Generální ředitel ČD Michal Krapinec na síti X vyjádřil obrovský dík vlakvedoucímu a strojvedoucímu. „Díky jejich rychlé reakci nedošlo k tragédii. Jsem nesmírně pyšný, že máme takové kolegy v našem týmu,“ napsal.

Policie kvůli nehodě a její likvidaci zastavila provoz automobilů na Hodolanské ulici, která je důležitou spojnicí na výpadovku z Olomouce do Šternberka. Na frekventované křižovatce ulic Lipenská a Tovární s Hodolanskou ulicí kvůli tomu panují zmatky. „Policisté tam ukazují řidičům, že nesmí odbočit na Hodolanskou ulici. Je to tam teď hodně nepřehledné,“ řekla ČTK řidička, která místem projížděla.

Omezení v MHD

Kvůli odstraňování následků nehody je zastaven provoz vlaků z hlavního nádraží do Velké Bystřice i tramvají v této části Olomouce. Trať bude mimo provoz nejméně do 22:00. Uzavřena pro automobily je Divišova ulice. „Na místě stále probíhají odklízecí práce a z toho důvodu zůstává Divišova ulice nadále neprůjezdná. Odhadovaný čas ukončení omezení je okolo dnešní půlnoci,“ řekla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Nehoda omezila v části Olomouce i MHD. Nejezdí tramvaje z hlavního nádraží do Pavloviček a kvůli uzavřené silnici musely být odkloněny také některé autobusové linky. Autobusy v této části Olomouce nabírají zpoždění, informoval Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) na sociálních sítích.

Tramvaje číslo 4 nejezdí ze zastávky Fibichova nedaleko vlakového nádraží na konečnou stanici v Pavlovičkách. Tato tramvajová linka nyní končí na točně ve Fibichově ulici, odkud jezdí zpět do centra města.

Podle mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anny Sýkorové zatím nelze odhadnout, kdy bude provoz tramvají v této části Olomouce obnoven. „Odklízecí práce v místě ranní nehody na přejezdu v olomoucké části Bělidla budou pokračovat do pozdních nočních hodin. Termín obnovení tramvajové dopravy bude možné určit až po odklizení všech vozidel z místa nehody a po kontrole stavu tramvajové trati a trolejového vedení,“ řekla.

„Náhradní autobusová doprava X bude vypravena z hlavního nádraží. Zastávky Bělidla, Pavlovická a Pavlovičky nebudou obsluhovány,“ uvedl DPMO. Nehoda na přejezdu v Bělidlech zkomplikovala provoz autobusových linek číslo 11 a 31, které musí jezdit po objízdné trase. Zpoždění těchto autobusů se pohybuje od dvaceti do čtyřiceti minut.

Dopravní podnik odpoledne informoval o tom, že tramvaje nebudou v této části Olomouce jezdit minimálně do nočních hodin. Je totiž nutné zkontrolovat tramvajovou trať i trolejové vedení.