Na pomoc rodině zastřeleného místostarosty Dražůvek vznikne sbírka

Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv vyhlásí sbírku pro pozůstalé po zastřeleném místostarostovi Dražůvek. Dar dvacet tisíc korun jim už dala obec. Místostarostu v pátek zastřelil kvůli sousedskému sporu jeden z obyvatel obce, pak spáchal sebevraždu.

Tragická událost zasáhla malou obec na Hodonínsku v pátek dopoledne. Sedmapadesátiletý místostarosta doprovázel policisty, kteří šli kvůli sousedskému sporu k jednomu z místních obyvatel. Ten ale začal bez varování střílet, výstřel padl přes zavřené okno nelegálně drženou zbraní. Muž se pak v domě zabarikádoval. Když do domu později vnikla zásahová jednotka, nalezla ho mrtvého.

Policisté pozůstalým poslali psychologa, rodinu místostarosty v pátek navštívila také starostka. Hned v sobotu se sešlo zastupitelstvo obce, které pozůstalým schválilo dar dvacet tisíc korun na prvotní výdaje.

Sbírku pro ně po dohodě s obcí vyhlásí Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv. „Jsme malá obec, nejsme schopni se administrativně starat o sbírkový účet. Z pohledu obce je navíc lepší, když se o to postará velká organizace,“ řekla starostka Klára Čudrnáková (nez.).

Starostka o útočníkovi v pátek řekla, že to byl samotář. „Byl vždycky podivín. Ale tohle nikdo nemohl tušit, taková reakce. Pan místostarosta se k tomu dostal jenom tím, že dělal doprovod policie u zásahu. Když se snažili k němu dobouchat, tak nikdo určitě nepředpokládal, že se bude střílet, protože jinak by s sebou nikoho nebrali,“ řekla starostka.

Policisté dokončili ohledávání místa činu v sobotu. V domě útočníka našli dvě nelegálně držené střelné zbraně, dlouhou a krátkou. Případ vyšetřují jako vraždu a následnou sebevraždu.