Muži, který vjel autem do domova seniorů, potvrdil soud pět let

Josefu Kijanicovi, který před třemi lety úmyslně vjel autem do tachovského domova seniorů a zapříčinil vážné zranění jedné z obyvatelek, v pondělí Vrchní soud v Praze potvrdil pět let vězení za opilství. Muž se podle verdiktu činu dopustil ve stavu toxické psychózy, kterou si ale sám přivodil. Seniorka později kvůli poúrazovým komplikacím zemřela. Pondělní rozhodnutí je pravomocné.

Opilství se podle trestního zákoníku dopustí ten, kdo se aplikací návykové látky přivede, byť i z nedbalosti, do stavu nepříčetnosti. Soudy za něj mohou uložit trest od tří do deseti let vězení. 

„V daném případě se obžalovaný nacházel ve stavu nepříčetnosti,“ poznamenal soudce odvolacího senátu Stanislav Králík. Není ale podle něj namístě obžalovaného viny zprostit. Omamné látky totiž Kijanica užíval, i když věděl, že není v dobrém psychickém stavu, v minulosti už si navíc drogami stav toxické psychózy přivodil.

Součástí rozsudku je i nařízená ambulantní léčba a šestiletý zákaz řízení.

Soudce: Trest by mohl být považován za mírný

Králík také doplnil, že jen šťastnou souhrou náhod nebylo v domově zraněných lidí více. Upozornil, že trest by mohl být považovaný za nepřiměřeně mírný, protože se ale státní zastupitelství proti původnímu verdiktu plzeňského krajského soudu neodvolalo, nemohl ho odvolací senát zpřísnit. 

Šestatřicetiletý Kijanica je dlouhodobým uživatelem marihuany a pervitinu. Od roku 2015 docházel na soudně nařízenou ambulantní toxikomanickou léčbu, lékařku ale obelhával a omamné látky dále užíval.

Dne 31. května 2020 se začal strachovat o svou babičku. Nabyl dojmu, že v tachovském domově důchodců je v ohrožení a potřebuje zachránit. Proto sedl do auta, přejel v něm chodník a po rampě pro invalidy vjel téměř padesátikilometrovou rychlostí vchodem skrz skleněné posuvné dveře do chodby, kudy vozem pokračoval dál.

Muž žádal o podmínku

V bezprostřední blízkosti při tom minul třiadevadesátiletou ženu, která se vylekala, upadla zády na zem a vůz jí téměř přejel nohy. Kijanica následně vběhl hlouběji do budovy, rozkopl dveře jednoho z pokojů a oknem utekl pryč. Žena si při pádu na zem zlomila pánev. Do týdne zemřela v nemocnici kvůli poúrazovým komplikacím.

Obhajoba tvrdila, že Kijanica byl v době činu nepříčetný, a v odvolání žádala zmírnění právní kvalifikace. „Moc mě mrzí, co jsem způsobil, nechci to brát na lehkou váhu,“ řekl v pondělí Kijanica soudu. Požádal o podmíněný trest.

Vrchní soud v Praze se případem zabýval podruhé. Loni v listopadu zrušil rozsudek krajského soudu, který muže potrestal osmiletým vězením za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Nařídil mu, aby se více zabýval právě příčetností obžalovaného.