Ostravské ANO se otřásá. Primátor Macura do půl roku opustí funkci

Primátor Ostravy Tomáš Macura, který před týdnem opustil ANO, odejde do půl roku z funkce primátora. Spolu s ním odejdou i jeho dvě náměstkyně Zuzana Bajgarová, která už z hnutí rovněž vystoupila, i náměstkyně a předsedkyně klubu zastupitelů ANO Kateřina Šebestová. Shodl se na tom klub zastupitelů.

Podle Šebestové Macura nabídl svou funkci k dispozici s tím, že by ji mohl předat postupně vybranému nástupci z hnutí ANO. Pro stejný postup se rozhodla i Šebestová, která má na starosti životní prostředí, a také náměstkyně Bajgarová, která zodpovídá za investice.

Podle Šebestové je jedním ze závěrů pondělního jednání rovněž to, že zůstane jednotný ve svém hlasování. „Což je i pozitivní vzkaz pro koalici, protože trváme na zachování současné koalice,“ konstatovala Šebestová. O tom, kdo by mohl trojici ve vedení města nahradit, se hnutí teprve bude bavit. Podle ní by členové vedení města měli funkce předat během několika měsíců, maximálně do půl roku. Zastupitelem Macura zůstane.

„Slíbil jsem kolegům v zastupitelském klubu, že pro mě jsou tři priority. Zachování stávající koalice, zachování jednoty našeho klubu a zachování dynamiky města. Pro to udělám všechno. A z toho důvodu, i když jsem dostával různé balonky odjinud, jsem žádná jednání nezahájil, ani nezahájím,“ řekl Macura před zasedáním zastupitelského klubu.

Na magistrátní koalici se krátce po loňských komunálních volbách dohodlo ANO se SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. Ostravské ANO vedené Macurou komunální volby v září s převahou vyhrálo, získalo 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů.

Osmapadesátiletý Macura vede Ostravu jako primátor třetí funkční období, poprvé byl zvolen na podzim 2014.

Havlíček považuje složení funkce za rozumné

Dohodu ostravských zastupitelů potvrdil také předseda ostravské oblastní organizace ANO Richard Vereš. „Pan primátor sám předložil návrh, že ve funkci skončí s postupným předáním. S tím, že dojde i k širší personální obměně nominantů za hnutí ANO ve vedení města. Klub se dohodl na tom, že bude v následujících měsících diskutovat o tom, jak bude přesně tato obměna vypadat. Vítám to, že klub byl jednotný, že se shodl. Chceme zachovat stávající koalici,“ podotkl Vereš. Podle něj má dohoda odblokovat současnou situaci, která nastala po vystoupení Macury z hnutí.

Místopředseda ANO Karel Havlíček považuje Macurův odchod z funkce za rozumné řešení. Primátor Ostravy podle něj přišel o politickou podporu. „Pokud se dále Tomáš Macura neztotožňuje s naším hnutím a, jak se ukázalo v prezidentských volbách, ani s našimi voliči, nedovedu si představit, že by dlouhodobě dále vedl Ostravu. Krátkodobě ano, ale ne skoro čtyři roky,“ řekl Havlíček.

„Nedovedu si představit, že by dál dlouhodobě vykonával funkci, do které ho svými hlasy zvolili voliči hnutí ANO,“ poznamenala místopředsedkyně a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Svůj odchod z hnutí oznámil Macura před týdnem. V pondělí jej následovala Bajgarová. „Paní náměstkyně Bajgarová doručila dnes (v pondělí) ráno také vystoupení z hnutí ANO. Takže jsme se nezabývali jejím vyloučením,“ oznámil ještě před večerním jednáním Vereš.

Rozchod s celostátním vedením

Bajgarová prohlásila, že vývoj v hnutí ANO dlouhodobě komentovala. „S ohledem na to, že to dospělo do nějaké fáze, která pro mě už byla nepřekročitelná, rozhodla jsem se členství ukončit. Myslím si, že každý má v pravý čas odejít,“ shrnula.

Rovněž primátor se delší dobu názorově rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta Petra Pavla, který v prezidentské volbě nakonec zvítězil. Stejně postupoval i hejtman Ivo Vondrák (ANO), který se následně vzdal postu místopředsedy hnutí.

„V rámci vedení kraje je situace podobná, zároveň ale velmi odlišná. My se sejdeme pravděpodobně na půdorysu krajského předsednictva. V tuto chvíli se bavíme o tom, že je ve hře vyloučení pana Vondráka z hnutí ANO. Ten chce nadále zůstat členem hnutí ANO, tam je ta situace trošku jiná,“ uvedl Vereš. Znovu se tak bude muset sejít krajský klub zastupitelů. „Sám jsem zvědavý, jaká bude diskuse tam,“ podotkl Vereš. Krajské zastupitelstvo se má konat 10. března.

Výzva na podporu Macury

Změna ve vedení Ostravy by mohla zkomplikovat dokončení rozvojových projektů ve městě. Obávají se toho osobnosti, které vyjádřily podporu současnému vedení města v čele s Macurou. Mezi signatáři výzvy jsou například šéfové a představitelé některých ostravských kulturních institucí, architekti, spisovatelé a další umělci nebo zástupci vysokých škol.

Dokument na Macurovu podporu rozeslali zastupitelům hnutí. „Plně respektujeme vaše právo svobodně a samostatně se rozhodnout, jestli Tomáše Macuru a s ním také další své zástupce ve vedení města podpoříte, nebo ne. My vás chceme o tuto podporu požádat. Umožníte tím kromě jiného dokončení projektů, jež jsou v zájmu rozvoje Ostravy a které by destabilizací současného vedení města mohly být ohroženy,“ píše se ve výzvě adresované zastupitelům hnutí.