Mládě rejnoka ze zlínské zoo už začalo přijímat potravu. Má rádo ústřice a mušle

První mládě mořského rejnoka narozené ve zlínské zoologické zahradě začalo v uplynulých dnech přijímat potravu. Samička při svém narození 22. května vážila 1,3 kilogramu, chovatelé nyní registrují, že přibývá na váze. Jedinec druhu siba ománská je zatím k vidění v oddělené části bazénu, v nejbližších týdnech však zoo počítá s jeho vypuštěním do velké nádrže, kde si návštěvníci mohou rejnoky pohladit. V pátek to řekl ředitel zahrady Roman Horský.

Mládě je podle něj prvním živočichem svého druhu, který přišel na svět v českých zoologických zahradách. Narození siby ománské v zajetí považuje Horský za výjimečné i v evropském kontextu.

„Dostává to nejlepší, co se může v této republice dostat. Oni jsou dost vybíraví, zvlášť když jsou mláďata, protože jejich potrava je podstatně odlišná od té v lidské péči. Snažíme se dávat různorodou potravu. Co bych zmínil, jsou třeba ústřice, mušle, samozřejmě všechno chlazené, nevařené, nesolené,“ řekl Horský.

Expozici nazvanou Zátoka rejnoků otevřela zoo v roce 2014. Kromě mláděte v ní lidé mohou spatřit 18 dospělých jedinců. Mimořádná je nejen svou rozlohou, ale také možností přímého kontaktu mezi rejnoky a návštěvníky, kteří se jich pod vodou s oblibou dotýkají.

Mládě rejnoka druhu siba ománská ze zlínské zoo (foto ze 7. června 2019)
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

K vidění je i mládě hyeny či gibona

Zájemci už mohou ve zlínské zoo spatřit i další mláďata, která se narodila v minulých měsících. Jde mimo jiné o vzácně chovaného medvěda pyskatého nebo gibona stříbrného. O samečka se v březnu rozrostla také početná tlupa paviánů dželada, od dubna se ve venkovním výběhu pohybuje i mládě hyeny skvrnité.

Za velký chovatelský úspěch považuje zoo mládě čápa sedlatého, které se vylíhlo začátkem února. Prozatím však zůstává ve společnosti rodičů v zázemí. Zahradě se letos podařilo úspěšně rozmnožit i pět ze sedmi druhů chovaných supů. Část z nich plánuje v budoucnu opět vypustit do volné přírody v Bulharsku.