Místo čekání na přeložku nechal majitel domu elektrické vedení zazdít. Úpravy teď zaplatí sám

Události: Stavební úřad v Příbrami řeší kuriózní případ (zdroj: ČT24)

Pokuta hrozí majiteli domu, který si nechal do rekonstruované budovy penzionu na okraji Příbrami vést dráty nízkého nápětí přímo zdí. Bude také muset zaplatit přeložení elektrického vedení. Stavební úřad vydal pokyn k zastavení prací, zabudování vedení do zdi podle něj porušuje podmínky stavebního povolení. Proč tak investor jednal, není jasné.

Rozruch vzbudila v jindy klidné čtvrti na okraji Příbrami nejenom rekonstrukce a rozšíření jednoho z domů, ale hlavně výsledek. Nízké napětí, které vedlo přes pozemek, se stalo součástí budovy. Majitel nechal dráty procházet zdí pod jedním z oken. Dráty stavaři obezdili.

Podle mluvčí ČEZu Soni Holingerové takové řešení porušuje technické normy. „Došlo zde také k ohrožení bezpečnosti a stabilních dodávek elektřiny a v neposlední řadě mohlo dojít k úrazu elektrickým proudem lidí, kteří zde pracovali,“ upozornila.

Majitele se nepodařilo zastihnout. Podle místních obyvatel se někdejší běžná bytovka opravuje již několik let. Příbramský stavební úřad ovšem nyní nařídil práce zastavit. Tvrdí, že stavební povolení mělo podmínky, které se mimo jiné týkaly elektrického vedení. Práce měly začít až ve chvíli, kdy bude hotová přeložka.

„Stavební úřad se o porušení povinností stavebníkem dozvěděl dne 21. 11. 2022. Stavební úřad vydal výzvu k zastavení prací. Dále bude věc řešena stavebním úřadem na místě stavby včetně uložení příslušných sankcí,“ sdělil úřad.

ČEZ se nakonec s majitelem dohodl, že na jeho náklady vedení přeloží. Příští rok ho pak distributor umístí pod zem.