Masivní úhyn racků u rybníka na Hodonínsku způsobila ptačí chřipka

Masivní úhyn stovky racků chechtavých u rybníka Třetí Zbrod u Mutěnic na Hodonínsku způsobila ptačí chřipka. Potvrdilo to vyšetření Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Vzhledem k tomu, že byla nákaza zjištěna u volně žijících ptáků, nebudou veterináři přijímat žádná opatření.

Pro zjištění konkrétního subtypu onemocnění bude podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petra Vorlíčka nutná další analýza. „Zatím bylo potvrzeno, že se jednalo o ptačí chřipku, detailnější vyšetření se dělá v Národní referenční laboratoři v Praze. Výsledky by pravděpodobně mohly být do konce týdne,“ uvedl Vorlíček.

Doplnil, že SVS dostala informaci od kolegů z Francie a Nizozemska, že také v těchto zemích zaznamenali v poslední době hromadné úhyny racků nakažených ptačí chřipkou, což dřív nebylo obvyklé. „Dosud hynuly jiné druhy vodního ptactva, u racků to nebylo obvyklé,“ doplnil mluvčí.

Vzhledem k tomu, že šlo o volně žijící ptáky, nebude SVS přijímat v okolí rybníka žádná opatření. „Budeme pouze informovat chovatele v této oblasti, že se u volně žijícího ptactva nákaza objevila, a varovat je, aby zamezili kontaktu chované drůbeže s volně žijícími ptáky,“ řekl Vorlíček. Ke konkrétním omezením a opatřením by SVS přistoupila až v případě, že by se nákaza objevila v některém z chovů.

Asi stovka racků chechtavých uhynula u mutěnického rybníka v sobotu. Jde o jednu z největších kolonií těchto ptáků v Česku. U soustavy rybníků mezi Mutěnicemi, Dubňany a Hodonínem hnízdí zhruba tři tisíce párů racků chechtavých.