Terénní pracovníci v Jablonci nad Nisou pomáhají zvládat agresivitu dětí

Události v regionech: Peer pracovníci v Jablonci pomáhají dětem (zdroj: ČT24)

Agresivní a vulgární party nezletilých dětí zaměstnávají posledních několik měsíců nejen strážníky Jablonce nad Nisou. Problémy už řeší různé organizace včetně místní diakonie, která dosud nabízela hlavně ambulantní služby. V reakci na situaci v jabloneckých parcích a rušných ulicích proto začala zaměstnávat také terénní pracovníky, takzvané peery.

Park Tyršovy sady v Jablonci nad Nisou je jedním z oblíbených míst skupin dětí, které v odpoledních hodinách z mnoha důvodů nechtějí nebo nemohou být doma nebo třeba na kroužku.

Terénní peer pracovníci s dětmi navazují kontakt přímo venku. Jedním z jejich úkolů je předcházet tomu, aby se děti z nadmíry volného času začaly chovat agresivně vůči svému okolí. „Terénní práce obnáší hlavně to, že se chodí ve dvojicích po vytipovaných místech, která děti a mládež navštěvují,“ nastínila kontaktní pracovnice Diakonie Jablonec nad Nisou Tereza Janoušková.

Peer pracovníci mohou v Jablonci pomoci stovkám dětí

Ročně přijde do ambulance jablonecké diakonie kolem 250 dětí, o další stovce zaměstnanci vědí. V ambulanci nabízejí kromě volnočasového vyžití v podobě sportů a her třeba i zajištění doprovodu na úřady.

Peeři v ulicích Jablonce chtějí nabídnout služby diakonie co nejvíce dětem. „Cílem programu je oslovit mládež a děti, které do klubu nedorazí z nějakých důvodů, tráví čas na volném prostranství a i ten klub je pro ně příliš vzdálený,“ přiblížil terénní pracovník diakonie Pavel Novák.

Dalšími místy, kam v Jablonci nad Nisou budou terénní pracovníci mířit, jsou například okolí Mšena a místní přehrada.