Liberecký kraj koupí akcie nemocnic v Jilemnici a Semilech. Chce zlepšit plánování investic a péče

Liberecký kraj chce vstoupit do akciové společnosti MMN (dříve Masarykova městská nemocnice), která provozuje nemocnice v Jilemnici a Semilech. Společnost vlastní města, od kterých chce kraj odkoupit část podílů. Získat by měl přes šestnáct procent akcií za téměř sto padesát pět milionů korun. Dalších bezmála třiatřicet milionů přidá na investice. Peníze, které města za své akcie získají, investují do rozvoje nemocnice.

Liberecký kraj je stoprocentním vlastníkem Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a majoritním vlastníkem největší Krajské nemocnice Liberec, která provozuje i nemocnice v Turnově a Frýdlantu. O vstupu do jilemnické nemocnice rozhodovali zastupitelé už před dvěma lety.

„Úhrada ceny je rozložena do osmi let a s první splátkou za třiadvacet a půl milionu korun počítá kraj už letos,“ řekl radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Transakci ještě musí 21. září schválit krajské zastupitelstvo.

„Hlavní problém krajského zdravotnictví na úrovni nemocniční péče je roztříštěné vlastnictví. Propojení by mělo v budoucnu pomoci při lepším plánování investic, plánování péče a také třeba v lepším zajištění zdravotníků v případě, že v některé z nemocnic chybí,“ řekl už dřív k záměru hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Získání majetkového podílu v jilemnické nemocnici, byť ne majoritního, je podle něj prvním krokem k propojení a spolupráci páteřních nemocnic v kraji. Bez účasti kraje zůstane už jen jablonecká městská nemocnice.

Peníze půjdou do rozvoje nemocnic

Akciová společnost MMN spojila od ledna 2017 původně městské nemocnice v Semilech a Jilemnici. Zařízení s téměř dvě stě osmdesáti lůžky slouží pacientům ze spádové oblasti zhruba se sto tisíci obyvateli, která zahrnuje nejen Semilsko a Jilemnicko, ale také Jablonecko a velkou část Krkonoš. Jilemnici patří pětašedesát procent akcií a Semilům pětatřicet procent.

  • Jilemnice – 54,11 procenta akcií
  • Semily – 29,14 procenta akcií
  • Liberecký kraj – 16,75 procenta akcií

Peníze získané vstupem kraje chce MMN použít k dalšímu rozvoji, náklady odhaduje na tři sta milionů korun, část chce získat i z evropských fondů, případně řešit úvěrem.

„V podstatě počítáme s výstavbou tří objektů. V jednom bude urgentní příjem, bude tam přestěhována ortopedie a rozšířené jednotky intenzivní péče. Bude tam i přistávací plocha pro helikoptéry, protože ji v rámci změny územního plánu musíme přestěhovat,“ řekl ředitel společnosti MMN Jiří Kalenský. V Jilemnici by měla být soustředěna akutní péče, areál v Semilech, který rovněž čeká modernizace, bude sloužit pro následnou a rehabilitační péči.