Lékaři z psychiatrie v Kroměříži stáhnou výpovědi. Dle Válka došlo k nedorozumění

Nespokojení lékaři z Psychiatrické nemocnice v Kroměříži (PNKM) stáhnou výpovědi. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vznikla v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži (PNKM) patová situace, různá nedorozumění a nepochopení. Při návštěvě zařízení se se všemi zaměstnanci shodnul na tom, že všem jde o péči o pacienty. Vedení PNKM včetně Poláka před týdnem rezignovalo na své funkce, odejde ke konci června.

Vedením nemocnice bude od července pověřen ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. Výběrové řízení bude po prázdninách. Lékaři, kteří dříve podali výpověď, své výpovědi stáhnou. „Stažení výpovědí je definitivní. Předáme to k rukám pana ředitele fakultní nemocnice,“ řekla jedna z nespokojených lékařek, primářka Lucie Macharáčková.

Lékaři v dřívějším prohlášení uvedli, že ředitel nemocnice neodbornými zásahy vstupuje do léčebného procesu a jeho přístup k psychiatrii představuje přímé ohrožení péče o pacienty.

Polákovo rozhodnutí rezignovat nespokojení zdravotníci uvítali. Polák už dříve označil výpovědi lékařů za hrubý nátlak, svým chováním podle něj vyvolávali paniku mezi zaměstnanci. V nemocnici panoval odpor ke změně, prohlásil.

Podle Válka vznikla v nemocnici řada nedorozumění. „Trošku mě mrzí, že to nebylo řešeno třeba diskusí na výboru Psychiatrické společnosti, kolegové jsou členy výboru, mohli se obrátit na výbor. Výbor mohl iniciovat jednání, stejně tak já jsem mohl iniciovat jednání, ale poprvé se obrátili na ministerstvo ve fázi, kdy jsem dostal dopis. Na druhé straně pan ředitel mohl identifikovat rostoucí nespokojenost a mohl daleko dřív vyvolat jednání, pozvat sem odborníky z výboru Psychiatrické společnosti, ty, kteří organizují reformu,“ uvedl.

Ekonomické kroky odcházejícího ředitele byly podle něj dobré. „V ekonomické rovině posunul nemocnici dál, stejně tak plně podporoval reformu psychiatrické péče a koncepci, ale ta probíhala již před ním, on na to navázal,“ ocenil ministr zdravotnictví.

Všem jde o to, aby nemocnice fungovala, řekl Válek

Válek před pondělní návštěvou nemocnice uvedl, že vyřešení a uklidnění situace je spolu se zajištěním kontinuity vedení prioritou. Při jednání se zaměstnanci nebyla cítit žádná agresivita či útoky, řekl. „Evidentně všem jde o to, aby nemocnice fungovala a poskytovala nejlepší péči o pacienty,“ uvedl ministr. Do PNKM se chce vrátit, důležité podle něj je, aby pokračovaly investiční projekty, budou se například vybavovat laboratoře.

Havlík bude nemocnici řídit se svým týmem, až nový ředitel, který vyhraje konkurz, si vezme svůj tým náměstků.

Parametry výběrového řízení na ředitele určí podle Válka výbor Psychiatrické společnosti. „Ministerstvo zdravotnictví do toho nebude mluvit. Chci, aby parametry určovali odborníci,“ uvedl ministr. Od výboru požaduje také dlouhodobou vizi psychiatrické péče, jak bude vypadat za deset či dvacet let. Situace v kroměřížské nemocnici by se dala využít jako pilotní projekt, jak postupovat v ostatních léčebnách, dodal Válek.

Situace je napjatá, míní Macharáčková

Nespokojení lékaři v PNKM požadovali, aby nové vedení přezkoumalo Polákovy kroky. Válek řekl, že je standardní dělat při výměně vedení přezkum. „Přezkoumání máme přislíbeno od ministerstva,“ uvedla Macharáčková.

Pondělní jednání přineslo podle ní lékařům odpovědi na důležité otázky. „Jaké budou další kroky ministerstva v našem řízení a ve volbě nového vedení. Pan ministr a pan profesor Kašpárek nás ujistili, že psychiatrická nemocnice bude dál fungovat jako standardní nemocnice, kde lékař má výsadní postavení v péči o akutního psychiatrického pacienta. Pan ministr také říkal, že psychiatrická nemocnice potřebuje dobrého manažera, který by zajistil financování, s tímto souhlasíme,“ uvedla Macharáčková.

Situace v PNKM je podle ní stále napjatá. „Zklidnění můžeme čekat, až bude nově vybrané vedení ve funkci, až budeme vědět, co psychiatrickou nemocnici čeká v delším časovém horizontu,“ řekla.

Nemocnici v pondělí navštívila také předsedkyně Psychiatrické společnosti Simona Papežová, podle níž reforma psychiatrické péče začala za minulého vedení nemocnice, Polák v ní pokračoval. „Zřejmě došlo k neshodám, komunikačním nedorozuměním, něco bylo možná málo vysvětleno. Pevně věřím, že se situace stabilizuje,“ uvedla Papežová.

Dodala, že Psychiatrická společnost bude nemocnici nápomocná. PNKM je jediné lůžkové psychiatrické zařízení ve Zlínském kraji, kapacita je přes osm set lůžek.