Kvůli zřícení vyhlídky na Děčínsku obvinila policie jednu osobu a firmu

V souvislosti s loňským zřícením vyhlídky v Markvarticích na Děčínsku kriminalisté obvinili fyzickou a právnickou osobu pro trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Informovala o tom na webu mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová. Z vyhlídkové věže spadlo osm dětí a praktikant. Na plošinu přitom mohli podle návštěvního řádu pouze čtyři lidé.

Více informací v tuto chvíli policie nebude podle mluvčí sdělovat. Právnickou osobou může být například firma, spolek, nadace či obecně prospěšná společnost.

Na vyhlídkovou plošinu mohli podle návštěvního řádu maximálně čtyři lidé, ale 3. srpna loňského roku jich tam bylo násobně více. Například vedení obce už dříve uvedlo, že tam bylo patnáct osob. Propadla se pak pod nimi podlaha. Zranění skončili v nemocnicích v Praze, Ústí nad Labem i Děčíně, po týdnu je všechny lékaři propustili.

Zbytky dřevěné vyhlídkové plošiny nechala obec později zbourat a odvézt. Pád dětí však není jediným důvodem, rizikové bylo toto místo i kvůli možnému vzniku požáru od otevřeného ohně. Zastupitelé se proto se zástupci Spolku Triangl dohodli na tom, že odstraní i ohniště.

Později se dohodli na zakonzervování vyhlídky. Zůstat má posezení i přístřešek, aby se turisté měli v případě nepříznivého počasí kde schovat. Obec se chystá vybudovat i cestu pro hasiče. Povede přes soukromý pozemek, s jehož majitelem je zásah domluvený, řekl letos v únoru starosta obce Tomáš Renka. S obnovením ohniště se už ale nepočítá.