Vyhlídka na Děčínsku byla podle místostarosty přetížená, případ vyšetřuje policie

Z vyhlídky na Děčínsku se zřítilo několik dětí (zdroj: ČT24)

Kvůli pádu dětí z vyhlídky na Děčínsku policie zahájila trestní řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Z konstrukce se ve čtvrtek večer zřítilo osm dětí a mladistvý praktikant. U čtyř z nich bylo podezření na vážná zranění, u dalších na středně vážná. Plošina rozhledny byla podle místostarosty obce Libora Kunteho přetížená. Místo čtyř povolených na ní bylo nejméně patnáct lidí. Policie to zatím nepotvrdila. Jednalo se o děti z letního tábora Ranč Radana u obce Veselé. Majitelka ranče Petra Svejkovská sdělila, že nebude věc zatím komentovat.

Zranění byli přepraveni do nemocnic v Praze, v Ústí nad Labem a Děčíně. Jedno z dětí, které byly přepraveny do Prahy, leží ve Fakultní nemocnici v Motole. Její mluvčí Pavlína Danková informovala o tom, že je mimo ohrožení života, má lehčí zranění a v nemocnici zůstává na pozorování.

Dvě děti jsou hospitalizovány na dětském traumacentru v Ústí nad Labem. „Jejich stav je stabilizovaný a nejsou v bezprostředním ohrožení života,“ řekla mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jana Mrákotová. Dalších pět dětí bylo převezeno do nemocnice v Děčíně, jedna nezletilá osoba zůstává v nemocnici. „Také je mimo ohrožení života a čtyři děti již byly propuštěny,“ shrnula mluvčí a doplnila, že zdravotníci ošetřovali pohmoždění kotníku, zápěstí, případně tržné rány.

„Děčínští kriminalisté ještě ve večerních hodinách provedli ohledání místa. V současné době jsou ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti,“ konstatovala na webu krajská policejní mluvčí. Rozhledna je nyní zavřená, spolek Triangl ji v dohledné době zbourá.

„Naprosto zásadní věc, která se tam odehrála, je ta, že tam došlo k porušení provozního řádu, který tam je vyvěšený a došlo k obrovskému přetížení té konstrukce,“ řekl místostarosta. Táborníci z Kerhartic se k vyhlídce vypravili na stezku odvahy, podotkl Kunte. „Poskytujeme maximální součinnost policii i všem dalším, kterých se událost dotýká,“ prohlásil Kunte a dodal, že pozemek, na němž vyhlídka stojí, patří obci, věž provozuje spolek.

 Předseda spolku Triangl Markvartice Radomír Tulko sdělil, že ho událost mrzí a je v šoku. Uvedl, že na vyhlídkovou plošinu mohou podle návštěvního řádu vylézt maximálně čtyři osoby, ve čtvrtek večer jich tam ale bylo víc. Výstup je na vlastní nebezpečí.

Táborníci chtěli u vyhlídky bivakovat, na plošině si podle informací ČT chtěli udělat fotku. Proč navzdory upozornění umístěnému na vyhlídce vylezli ve vyšším počtu na plošinu, podle něj zůstává otázkou. Tulko také řekl, že lze bivakovat pod vyhlídkovou věží, na louce v její blízkosti, nebo pod přístřeškem. 

„Cedule tam byla od počátku na jedné noze vedle žebříku, který vede nahoru. Každé dva týdny tam někdo z kolegů jezdil pracovní čtyřkolkou pro pytel s odpadem. V pondělí tam kolega byl a ta cedule tam ještě byla,“ uvedl Tulko s tím, že táborníci, kteří se na plošinu vypravili, nebyli na místě poprvé. „Jde o to, že třeba tu ceduli někdo nevnímá,“ doplnil.

Vizuálně byla vyhlídka podle Tulka v pořádku. Před silvestrem členové spolku měnili shnilé zábradlí. „Když tam někde byla houba, tak jsme ji mechanicky ošetřili a přetřeli impregnací proti houbám,“ řekl předseda. Vyhlídka je podle něj hojně navštěvovaná.

Policie zřídila krizovou linku pro rodiče a příbuzné zraněných, protože se mohou v současné době nacházet i mimo Česko. Na místě byli ve čtvrtek také krizoví interventi a policejní psycholog. „Došlo k ohledání místa činu a na místě si případ převzal výjezd služby kriminální policie,“ sdělila mluvčí policie Veronika Hyšplerová. V současné době budou policisté vyslýchat zúčastněné. To, že se s dětmi propadla podlaha vyhlídky, zatím mluvčí nepotvrdila.