V Peci pod Sněžkou shořela chata u sjezdovky Javor. V budově nikdo nebyl

Hoří chata u sjezdovky Javor v Krkonoších (zdroj: ČT24)

Chatu Bažina, která stála u sjezdovky Javor v Peci pod Sněžkou v Krkonoších, zničil v noci na pondělí požár. Podle hasičů byla budova prázdná, nikdo tedy neutrpěl zranění. Zásah hasičů byl velmi komplikovaný, k chatě v zimě nevede žádná sjízdná cesta, museli proto svoji techniku k požáru dopravit pomocí skútrů a rolby.

Hasičům se nakonec podařilo napojit na zasněžovací systém sjezdovky, která vede hned vedle chaty, vodu tak čerpali z něj. Že u Javoru hoří chata Bažina, se dozvěděli v neděli po půl sedmé večer, na svah vyrazilo postupně pět jednotek.

„Když se hasiči dostali k místu události, byl požár v pokročilé fázi. Hasební prostředky musely být na místo dopravovány pomocí skútrů nebo rolby. Hasičům s dopravou pomáhala horská služba i místní,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Martina Götzová. Zásah podle ní komplikoval nejenom obtížný terén, ale také silný vítr. „Podpořil rozšíření požáru na celý objekt,“ podotkla mluvčí.

Čtyři hodiny práce

Oheň pod kontrolu dostali hasiči po více než čtyřech hodinách práce, tedy po jedenácté v noci. Část objektu nechali hasiči kontrolovaně dohořet. Ráno již ruiny horské chaty hlídala jen jednotka místních dobrovolných hasičů.

Bažina stála v enklávě několika chat u sjezdovky Javor, která je v Peci nejdelší. Lyžaři na ni mohou narazit zhruba v polovině délky sjezdové tratě. Chata patří trutnovské základní škole Kapitána Jaroše. Podle ředitele Jiřího Patáka slouží hlavně pro pořádání školních lyžařských výcviků a kurzů, ale byla k dispozici i veřejnosti. Poslední hosté chatu opustili v neděli odpoledne, doplnil. „Jak mám informace, tak všechno zkontrolovali, zhasli, vypnuli a odjeli,“ uvedl Paták.

Proč začalo hořet, hasiči zatím vyšetřují. Škodu vyčíslili nejméně na milion korun. Pro školu je však ztráta chaty o to bolestivější, že do ní nedávno investovala statisíce. „Výcviky na chatě budeme muset zrušit. Jezdily k nám i jiné školy. Zatím netušíme, jak to budeme řešit,“ řekl Paták. Ujistil, že Bažina byla pojištěná.