Místní protestují proti komunitnímu centru pro závislé. Všechno je podle zákonů, tvrdí zakladatel

UvR: U Dobrušky má vzniknout komunitní centrum, místní protestují (zdroj: ČT24)

V Běstvinách u Dobrušky má vzniknout komunitní centrum, které by umožnilo návrat do normálního života alkoholikům a narkomanům. Otevřít ho chce římskokatolická církev prostřednictvím Misijní společnosti svatého Vincence de Paul. Jenže část obyvatel se bouří a sepisuje proti záměru petici, mají totiž obavy o bezpečnost.

U chátrajícího statku má nejdřív vzniknout dřevostavba pro maximálně osm klientů – mužů, kteří mají problémy s alkoholem nebo drogami. Stavení by měli v rámci terapie postupně opravovat, a poté by rovněž sloužilo komunitě. Takové jsou plány děkana římskokatolické církve Augustína Slaninky.

„Je to objekt, který jsme hledali zhruba dva roky, protože je na samotě, aby to nebylo uvnitř vesnice. Potom bychom tady měli chovat slepice, včely, králíky, pěstovat ovoce, zeleninu,“ popisuje Slaninka.

Projekt podpořil Královéhradecký kraj milionovou dotací. „Tento způsob terapie v zahraničí vykazuje podle naších informací úspěšnost 85 procent,“ potvrdil náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Není to podle zákonů, stěžují si místní

Obyvatelům z okolí se ale plány, jak jsou prezentované, nelíbí. Podepisují protestní petici. „Obáváme se, že vznikne centrum, kde nebude zajištěná odborná péče o lidi, kteří zde budou ubytovaní. A bude tady problém s bezpečností,“ vadí obyvatelce Běstvin Kamile Kačerové.

Obavy vyjadřuje i vedení Dobrušky. „Pokud se podíváte tam nahoru, tak vidíte, že je tam jiný rodinný dům, kde bydlí mladá rodina, která má dvě děti,“ upozornil zastupitel Dobrušky Karel Brázdil (nestr.).

„Já jsem pana Slaninku požádal o soulad s naší legislativou. V tuto chvíli nejsme přesvědčení, že tento projekt ji splňuje,“ tvrdí starosta Dobrušky Petr Lžíčař (nestr.).

Autoři projektu říkají, že veškeré obavy obyvatel jsou zbytečné. „Všechno bude podle legitimních zákonů České republiky,“ reagoval děkan Slaninka. Na opravách budovy už se pracuje, komunitní centrum by chtěl Slaninka otevřít ještě letos.