Hradecká stavební firma se ocitla bez jednatele. Některé práce stojí, kvůli dotacím je přitom tlačí čas

Události: Problémy s opravou radnice v Chlumci nad Cidlinou (zdroj: ČT24)

V Chlumci nad Cidlinou chtějí opravit radnici. Mají podepsaný kontrakt s vítězem tendru, stavbařů se přesto nedočkali. Zakázku za téměř deset milionů korun vyhrála firma Matex z Hradce Králové, ale na stavbu nenastoupila. Problémy panují také se zakázkami pro Královéhradecký kraj.

V současnosti už mělo být okolo radnice staveniště. Jenže firma Matex z Hradce Králové v pondělí ve smluveném termínu k opravě úřadu nenastoupila. Budova je přitom vystěhovaná, připravená ke stavbě.

Úřad musí improvizovat. „Prázdno, vybydleno, bez lidí. V tuto chvíli nemáme s kým jednat, protože na druhé straně společnosti Matex nemáme jednatele, kterého bychom potřebovali k podpisu rozvázání smlouvy,“ řekl místostarosta Vladan Kárník (nestr.).

Jediný jednatel a majitel Martin Žítek v padesáti letech dobrovolně ukončil život. Motiv není znám. Ve firmě s dvěma sty zaměstnanci a obratem kolem 600 milionů korun ročně vše závisí na jeho podpisu. O stanovení opatrovníka, který by za firmu jednal, krajský soud dosud nikdo nežádal. „Uděláme vše pro to, aby naše společnost všem svým smluvním závazkům dostála,“ napsal ČT ředitel divize pozemních staveb společnosti Matex Petr Dvořák.

Radnice dostala na opravu dotaci, která je časově vázaná

Zakázka v Chlumci má vyjít na devět a půl miliónu korun. Z toho šest a půl milionu je slíbená dotace, přísně vázaná na dostavbu do konce příštího roku. „Je to absolutně patová situace. Pokud smlouva bude trvat, nemůžeme vyhlašovat nové výběrové řízení a v podstatě celá akce stojí,“ přiblížil tajemník městského úřadu Pavel Školník.

Matex opravuje také tři školy pro hradecký magistrát, v jedné z nich má zpoždění. „V pondělí 1. listopadu jsme měli vstupovat hlavním vstupem do budovy školy. Nevstupujeme,“ popsal ředitel základní školy ve Svobodných Dvorech. „Město obdrželo od stavební firmy Matex stanovisko, ve kterém se zavázala plnit své závazky,“ uvedla mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová.

Firma má ale opravovat také vilu pro hejtmanství, která nyní stojí. Stejně jako stavba školky za 33 milionů korun a křižovatky v Třebechovicích za šest milionů korun. Společnost má také zakázky u ČEZ, podle mluvčí je plní.