Kraj dá dotaci na kotel i lidem, které předběhl kurýr se 187 žádostmi

Události: Středočeský kraj kvůli zmatkům uvolní na kotlíkové dotace navíc 25 milionů (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj uvolní na takzvané kotlíkové dotace navíc 25 milionů korun z vlastního rozpočtu. Kvůli zmatkům, které panovaly při příjmu žádostí. Zájemci o dotaci čekali před úřadem celou noc. Všechny je ale ráno předběhl kurýr, který přinesl téměř dvě stovky žádostí. Podle hejtmanky ale kraj nepochybil.

Koncem letošního dubna se při přijímání žádostí o kotlíkové dotace před krajským úřadem na pražském Smíchově vytvořila fronta čítající několik stovek lidí. Řada z nich na ulici i přespávala. Televize Prima před několika dny přišla s informací, že žadatele čekající ve frontě předběhl kurýr s balíkem žádostí.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ve čtvrtek potvrdila, že kurýr v osm hodin ráno na jinou podatelnu přinesl hned ráno 187 žádostí, které pak byly zařazeny před žádosti lidí čekajících venku. „Přijel kurýr a pracovníci kraje ho samozřejmě ochotně naváděli, kudy má jít,“ popisuje žadatel Vojtěch Pekárek.

„Kdyby všichni věděli, že kurýři budou mít přednost, tak před krajským úřadem by toho 20. dubna byl počet kurýrů větší než čekajících žadatelů,“ říká pan Černý, který sice vcházel do dveří úřadu mezi prvními, přesto se na něj nedostalo.

Po nynější revizi má znovu naději, že příspěvek na nové tepelné čerpadlo dostane. „Najednou mi přišlo, že už jsem zase zpátky ve hře, takže když to tak řeknu, jsem z toho hodně zmatený,“ dodává.

Jermanová: Našli jsme jediné morálně správné řešení (zdroj: ČT24)

Kraj nyní doplatí dotace těm žadatelům, na něž se kvůli tomu nedostalo. „Já to beru tak, že si to chtěli úředníci usnadnit. Nicméně vůči lidem, kteří tam čekali, to není správné a není to fér, byť musím zopakovat, že jsme neporušili podmínky, které byly vypsané. A z mého pohledu, pokud mohu jako člověk a ne jako hejtmanka, tak byly špatně vypsané,“ uvedla. 

„Považujeme za morálně správné, aby se dostalo na všechny, kdo stáli a splnili podmínky včetně pořadí,“ uvedla Jermanová s tím, že kraj celkový počet schválených žádostí zvýší právě o 187, což vyjde na zhruba 25 milionů. Peníze hejtmanství vezme z nerozdělených financí vyhrazených na krajské granty.

Hejtmanka odmítla nařčení z korupce i to, že by úřad předem tvrdil, že žádosti nelze doručit kurýrem. Problém podle ní spočíval hlavně v tom, že bylo více míst, kde šlo žádosti podat, což však kraj mohl ovlivnit úpravou pravidel programu.

„Připouštíme, že ne vždy to bylo organizačně dobře zvládnuto,“ řekla hejtmanka a doplnila, že krajský úřad z toho vyvodí personální důsledky a posílí tým, který má dotace na starosti.

Žadatelé o dotace před středočeským úřadem
Zdroj: ČT24

Doručení poštou nebo kurýrem chtělo vedení kraje zrušit. Radní Michalík, který má dotace v gesci jim ale prý mylně řekl, že už to nejde. „Kdybychom byli informováni tak, jak jsme měli být informováni, tak bychom z toho určitě messengery potažmo poštovní služby vyjmuli,“ tvrdí hejtmanka.

„Informace plynula z diskuse našich pracovníků z nějakými pracovníky ministerstva životního prostředí. Faktem je, že se možná ptali na jiné věci než vyloučení messengerů,“ připouští radní Věslav Michalik (STAN).

Podle závěrů kontrolního auditu se podmínky rozdělování dotací neporušily, organizace mohla být ale lepší. „Já myslím, že omluvit by se měl nejen radní, který je zodpovědný za dotace, ale spíš by se měl omluvit úřad a vedení úřadu, protože to je výkonná složka rady. Je to chyba úředníků, já ale pořád říkám, učme se z chyb, prostě je to nenapadlo,“ dodává Michalik.

„Všichni viděli ten příklad a myslím si, že nikdo z vedení krajů si to nechce zopakovat,“ komentoval problémy Středočeského kraje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Žadatelé získají ze systému pořadí, papíry donesou osobně

V další vlně dotací, která odstartuje v říjnu, už problém podle Jermanové nebude existovat. Kraj přejde na elektronický systém, kdy se každému žadateli on-line vygeneruje pořadí a podklady poté dodá písemně. „V této chvíli systém prochází zátěžovými zkouškami a v říjnu bude připraven,“ řekla. V dalším kole bude kraj rozdělovat zhruba půl miliardy korun.

Rada ve čtvrtek rozhodla o rozdělení 47,4 milionu korun z celkové částky 51,8 milionu, která se v problematickém kole přidělovala. Náměstek Jermanové pro oblast financí Gabriel Kovács uvedl, že kvůli chybám byla vyřazena z udělení dotací méně než desetina podaných žádostí. Zatím uspělo 389 žadatelů, dalších 4,4 milionu korun ještě kraj rozdělí.

K tomu se přidá zhruba 25 milionů navíc pro žadatele, které chce vedení kraje kompenzovat. V této výzvě mohl jeden žadatel podat až pět žádostí, od příště bude platit pravidlo jeden žadatel – jedna žádost. 

Příště už elektronicky a bez front, věří ministerstvo

V druhé vlně dotací na kotle se na podzim bude rozdělovat skoro 3,5 miliardy. Ministerstvo životního prostředí doufá, že se problémy jako ve středních Čechách, ale ani fronty z dalších regionů nebudou opakovat. Chce, aby kraje přijímaly žádosti elektronicky.

Například na Vysočině v polovině února někteří zájemci o dotace čekali v mrazu tři dny. V Liberci počátkem dubna museli uklidňovat nervózní atmosféru ve frontě strážníci. V červnu čekali lidé i v Karlových Varech sice v suchu a teple, ale 70 hodin. Naproti tomu Zlínský kraj dokázal zaevidovat přes tisíc žádostí v klidu.

Že už lidé kvůli dotacím na ekologičtější kotle nebudou muset kempovat před úřady, slibuje většina krajů. „Získají jasné datum, jasnou hodinu, minutu a vteřinu, kdy svoji žádost podali. Nebude tím docházet k žádným nesrovnalostem, k žádným nesmyslným bitvám ve frontách,“ věří radní radní Libereckého kraje Radka Loučková Kotasová (ANO).

„My jsme pro druhou výzvu všechny kraje vyzvali, aby opravdu maximálně preferovaly elektronický příjem žádostí. A já si myslím, že k němu nakonec sáhnou všechny kraje,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Kdyby se ukázalo, že dotační řízení ve středních Čechách bylo netransparentní, ministerstvo životního prostředí by nemuselo kraji peníze proplatit. „Pevně věřím, nebo jsem skoro přesvědčen, že na tu krizovou variantu nedojde, ale chceme se ještě podívat na audit,“ uvedl Brabec. 

Elektronicky už žádají lidé o dotace z Nové zelené úsporám. Potřebné dokumenty v listinné podobě doručují Státnímu fondu životního prostředí až později. Stejně funguje nový program Dešťovka – prvních sto milionů na nádrže na srážkovou vodu a další úsporná opatření si žadatelé rozebrali už za 28 hodin, ale z pohodlí domova.