„Kotlíkové šílenství“ na Vysočině. Kvůli dotaci někteří čekali před úřadem už od pátku

Poptávka převýšila nabídku. Úředníci na Vysočině zaregistrovali 750 žádostí o kotlíkové dotace (zdroj: ČT24)

Krajský úřad v Jihlavě přijal za první dvě úřední hodiny přes sedm set žádostí o dotaci na výměnu starého kotle za nový ekologičtější zdroj topení. Lidé čekali na otevření úřadu v mrazu i několik hodin, první dva tam byli dokonce už od pátku. Polovinu žádostí poslali ale lidé elektronicky.

Kraj Vysočina v dodatečné výzvě rozdělí skoro 24 milionů korun. Podporu ale mohou získat pouze domácnosti, které se rozhodnou topit čistě biomasou nebo tepelným čerpadlem. Termín pro ukončení přijímání žádostí není stanoven.

První dva žadatelé parkovali autem u sídla kraje od pátku, situaci sledovali celý víkend. Někteří další se k nim přidali v neděli, v čekání se střídali se svými blízkými. „Nejpočetnější skupina přišla dnes mezi 4:00 a 5:00,“ uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Na otevření úřadu čekalo ráno v mrazu asi 230 lidí.

Kraj začal přijímat žádosti o dotaci v 8:00. Lidé čekající před úřadem ve frontě byli odbaveni za 26 minut. Úředníci budou žádosti kontrolovat v následujících dnech. Lidi zřejmě motivovalo k brzkému příchodu to, že dříve odhadovaný počet žádostí, které bude možné pokrýt, je 190.

„Podle našich záznamů přišlo ráno do datové schránky Kraje Vysočina v první minutě příjmů žádostí téměř 130 dokumentů,“ doplnil Pacal. U správně podaných žádostí nebude důležitý způsob podání, ale jeho přesný čas. 

Dotace mohou pokrýt 80 až 85 procent uznatelných nákladů na nový kotel, nejvyšší možný příspěvek činí 127 500 korun. Schválených žádostí může být o něco více, pokud někteří
lidé nebudou usilovat o nejvyšší možnou výši podpory.

Minule bylo zhruba desetkrát tolik peněz

Minulý rok už Vysočina na ekologičtější kotle od ministerstva životního prostředí dostala 238,8 milionu korun. V nynější dodatečné výzvě podle dřívějších propočtů kraje peníze postačí přibližně pro 190 žadatelů, kteří se v rodinném domě zbaví starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním a přejdou na topení biomasou nebo tepelným čerpadlem.

  • Středočeský kraj má další dotace spustit v dubnu, přičemž rozdělí 50 milionů korun. Podpora bude určena pouze pro kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla.
  • Liberecký kraj rozdělí dalších 14 milionů korun. Žádosti se budou přijímat od 3. dubna. Dotaci bude možné získat jen na pořízení tepelných čerpadel nebo kotlů na biomasu.

Zatím ale není jisté, jestli lidé budou žádat o nejvyšší možnou výši podpory. O podporu se mohou hlásit i domácnosti, které už výměnu kotle podle těchto pravidel uskutečnily, a to od 17. prosince 2015.

Vysočina by měla na výměnu kotlů dostat ještě další dotace. Česká republika získala v Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 devět miliard korun. Vyměněno za ně má být postupně až 100 tisíc starých kotlů.