Většina krajů chce přijímat žádosti na kotlíkové dotace elektronicky, aby se zabránilo frontám

Většina krajů chce přijímat žádosti na kotlíkové dotace elektronicky (zdroj: ČT24)

Konec front na kotlíkové dotace. Většina krajů bude přijímat žádosti elektronicky, nebo o tom aspoň uvažuje. Avizují to na ministerstvu životního prostředí, které vyčlenilo další tři miliardy a 400 milionů. Jako první začne s dotacemi Moravskoslezský kraj, a to 29. června.

Když si Středočeši nedávno šli pro peníze na nové kotle, před hejtmanstvím to vypadalo jako v kempu. Asi dvě stě lidí, kteří chtěli mít jistotu, že dotace skutečně dostanou, si vzalo židle, deky a spacáky a čekalo, až se úřad otevře. Policie teď prověřuje, jestli se s pořadím ve frontě neobchodovalo. A podobně to předtím vypadalo i v jiných krajích. V Liberci dokonce mnohahodinové čekání vyvrcholilo strkanicí ve vestibulu úřadu.

Naopak v Královéhradeckém kraji mohli lidé žádat elektronicky. Příděl sice vyčerpali za jedenáct vteřin, ale z pohodlí domova. „Věříme, že drtivá většina krajů elektronickou výzvu nebo elektronický příjem žádostí v této druhé výzvě už využije,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

obrázek
Zdroj: ČT24

Po internetu chce přijímat žádosti Olomoucký kraj. Elektronické podání v dalších šesti regionech lidé jen doplní o některé dokumenty poštou nebo osobně. Naopak Pražané budou muset dojít na úřad. Ústecký kraj převezme žádosti na přepážce nebo poštou - a na Vysočině je pak přijmou navíc i datovou schránkou.

Moravskoslezský kraj chce, aby co nejvíc lidí pořídilo nové kotle do příští zimy. Aplikaci spustí už koncem června. „Mohou si žádost předpřipravit právě v těch letních měsících tak, aby si 5. září odklikli a byli by v systému,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Jarmila Uvírová (ANO). Podle ministerstva by peníze ve druhé vlně měly stačit na výměnu celkem 35 tisíc topenišť.