Dvě noci ve frontě a kupčení s pořadím. Středočeský kraj rozdával kotlíkové dotace

Středočeský úřad v obležení. Lidé čekali ve spacáku na dotace (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj zahájil příjem žádostí o dotace na nové kotle. Před hejtmanstvím ráno čekalo kolem 400 lidí, někteří zde byli dokonce už od úterý. Místo ve frontě si podle některých lidí bylo možné i koupit. Policie kvůli tomu přijala oznámení, které nyní vyšetřuje. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v reakci uvedla, že chce, aby se příště o dotace žádalo elektronicky.

Středočeský kraj rozdělí mezi žadatele 51 milionů korun od ministerstva životního prostředí. Příjem žádostí začal v osm hodin ráno. Do 10:30 jich úředníci dostali zhruba 800. Kraj ale může vyhovět jen více než 400 z nich. Dalších více než tisíc žádostí přitom podle odhadu lidé dají i do podatelny.

Karimatka, deka a teplý čaj

Na koupi nového kotle může zájemce dostat až 127 tisíc korun. O udělení dotace rozhoduje pořadí, ve kterém byla žádost podaná. Někteří lidé proto v zimě před úřadem čekali i dva dny vybaveni stanem, karimatkami a teplými dekami.

Žadatelé o dotace před středočeským úřadem
Zdroj: ČT24

V Liberci mohli minulý měsíc zájemci o dotace strávit noc ve vestibulu úřadu. Středočeské hejtmanství to ale údajně z bezpečnostních důvodů neumožnilo. Podle mluvčího úřadu alespoň dodalo 40 litrů teplého čaje a dvacet litrů kávy. Připravený byl i stan pro případ deště. 

Policie vyšetřuje kupčení s pořadím

Pražští policisté ale přijali oznámení, že se ve frontě prodávala místa. Prosí proto lidi, kteří se v této souvislosti cítí poškozeni nebo se stali svědky protiprávního jednání, aby se obrátili na policejní služebnu v pražské ulici Na Bělidle.

Způsob podání žádostí je podle ministerstva plně v režii každého kraje. Resort nicméně prosazuje elektronickou podobu, kterou už využilo několik krajů. Lidem díky ní odpadne mnohahodinové čekání ve frontě. Poprvé v historii využili výhradně elektronickou cestu například ve Zlíně. Třicet pět milionů korun díky tomu kraj rozdělil přesně za třicet minut.

Podle Pokorné Jermanové měl zodpovědný odbor krajského úřadu dost času na to, aby změnil nebo upravil možnosti přijímání dotací. „Nedopátrali jsme se ale toho, že by úřad někdy oficiálně požádal o změnu podmínek registrací žádostí,“ uvedla s tím, že by příště preferovala elektronickou formu.

Radní navrhl losování

Podle krajského radního pro hospodářský a regionální rozvoj Věslava Michalika (STAN) ovšem není problém ve způsobu podání, ale v tom, že je systém celkově prokorupční, kdy dotaci získávají ti nejrychlejší nebo ti, kteří stojí v čele fronty. Považoval by proto za transparentní, kdyby například o udělení dotace rozhodovalo losování za dozoru notáře.

Fronta na kotlíkové dotace
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman ale považuje losování za nepřezkoumatelný akt, a proto podle něj nemá v čerpání veřejných prostředků žádné místo. „Stálo by za to se dozvědět, jakým způsobem by pan radní zajistil, aby všichni losovaní měli garantovánu možnost ověření losovacího zařízení, včetně účasti na losování,“ poznamenal.

Střední Čechy patří k regionu, kde je nejvíce znečištěné ovzduší v Česku. O dotace na nové kotle byl proto velký zájem i v předchozích kolech. V prvním kole hejtmanství rozdělovalo zhruba půl miliardy korun mezi více než 4000 žadatelů. Podle pevně stanovených pravidel dotační výzvy musí kraj do roku 2018 vyměnit 3460 kotlů.