Konec septiků v přerovských Penčicích. Začala stavba kanalizace za skoro sto milionů

Vodovody a kanalizace Přerov (VaK Přerov) zahájily stavbu splaškové kanalizace v odlehlé přerovské části Penčice. Zhruba tři stovky místních obyvatel tak už nebudou muset používat septiky. Na projekt za téměř 98 milionů korun získala přerovská radnice dotaci 48 milionů. Vybudování kanalizace má zabrat 29 měsíců. Informoval o tom přerovský radní Michal Zácha (ODS).

Nová kanalizace bude měřit 5,46 kilometru. „Stavba je tvořena gravitační kanalizací z plastového potrubí o celkové délce 2949 metrů, výtlakem z plastového potrubí dlouhého 2509 metrů a čtyřmi čerpacími stanicemi odpadních vod. Součástí stavby jsou také přeložky inženýrských sítí a nové přípojky kabelů nízkého napětí,“ přiblížil ředitel VaK Přerov Jiří Pavlík, podle kterého se stavební firma pokusí práce na kanalizaci výrazně zkrátit.

Město obyvatelům Penčic pomůže s kanalizačními přípojkami. Vyřídilo za ně projektovou dokumentaci i stavební povolení. Radnice zaplatí polovinu nákladů na vybudování přípojek, maximálně však deset tisíc korun.

„Mělo by zde být zřízeno 150 přípojek, takže předpokládám, že většina domů bude napojena na kanalizaci,“ řekl přerovský primátor Petr Vrána (ANO).

„Zpět do civilizace“

O vybudování kanalizace v Penčicích se diskutovalo desítky let. „Kanalizace v obci byla tak dlouho plánovaná a tak často odkládaná, že už tomu nikdo nevěřil. Nyní panuje v obci obava, co vše to v podobě stavebních prací a dopravních omezení přinese, nicméně myslím, že většina obyvatel chápe, že se tímto zařadíme zpět do civilizace. Věčné vyvážení septiků a řešení splašků z domácností už bylo neúnosné,“ řekla členka místního výboru v Penčicích.

Stavba kanalizace v Penčicích v následujících měsících značně zkomplikuje dopravu. Nyní je pomocí semaforu regulovaný provoz automobilů od Čekyně. Další omezení čekají řidiče i obyvatele od poloviny září, kdy se uzavře ulice Dražka ve směru na Nelešovice. Největší omezení se čeká v polovině příštího roku, kdy by měly finišovat práce na páteřní trase kanalizace po Tršické ulici.

VaK Přerov nedávno dokončily stavbu kanalizace v sousední místní části Čekyně a také v obcích Dolní Újezd a Lhotka. Součástí projektu za 162 milionů korun byla čistírna odpadních vod v Čekyni. VaK Přerov chystá kanalizaci ještě v obci Lýsky. Poté už budou kanalizací vybaveny všechny místní části Přerova.