Klimkovice mají nového starostu. Zastupitelé odvolali Husťáka, protože prý nerespektoval jejich rozhodnutí

Zastupitelé lázeňského města Klimkovice nedaleko Ostravy odvolali starostu Zdeňka Husťáka (ČSSD). Údajně se dopustil několika pochybení, vyčítají mu hlavně to, že prý opakovaně nerespektoval některá rozhodnutí zastupitelstva. Ve funkci ho nahradil Jaroslav Varga (Občané Klimkovic). Husťák chyby odmítá a své odvolání považuje za politické rozhodnutí.

Zastupitelé Klimkovic dosavadního starostu Zdeňka Husťáka odvolali na svém čtvrtečním zasedání. O svolání jednání požádalo sedm zastupitelů, šest členů opozice a také radní Lukáš Lyčka (Společně pro Klimkovice).

 V dopise Zdeňku Husťákovi vyčítali, že údajně opakovaně nerespektoval některá rozhodnutí zastupitelstva, například usnesení, kterým si zastupitelé vyhradili právo rozhodovat o využití bývalé hospodářské školy. Zastupitelé zároveň zvolili nového starostu Jaroslava Vargu, který se funkce oficiálně ujal v sobotu. 

Pro odvolání bylo jedenáct zastupitelů

Zdeněk Husťák argumenty zastupitelů odmítá a tvrdí, že na jednání zastupitelstva oprávněnost všech připomínek jednoznačně vyvrátil. Radnici v Klimkovicích Husťák vedl od roku 2010. 

Připomínky jsem vyvrátil. Zastupitelé přesto většinou hlasů rozhodli o mém odvolání, proto pokládám důvody uvedené v dopise za zástupné a jsem přesvědčen, že šlo o čistě politické rozhodnutí.
Zdeněk Husťák
odvolaný starosta Klimkovic

Pro odvolání dosavadního starosty hlasovalo jedenáct z celkových sedmnácti přítomných zastupitelů. Nově zvolený starosta, osmatřicetiletý Jaroslav Varga, byl členem zastupitelstva dvě předchozí volební období, po loňských komunálních volbách se stal radním města. Pracuje v zemědělství. 

Kromě Husťáka zastupitelé odvolali i místostarostku Lucii Krejčí (Občané Klimkovic), kterou nahradil Lukáš Lyčka. V radě města nadále zůstává Taťjana Urbánková (nez. za ČSSD) a přibyli dosavadní předsedkyně kontrolního výboru Pavla Vavrošová (Společně pro Klimkovice) a dosavadní předseda finančního výboru Petr Jiříček (KDU-ČSL).