Ostrov na Karlovarsku chce místo problematických garáží postavit byty. Někteří lidé je ale odmítají prodat

Ostrov likviduje squat v opuštěných garážích (zdroj: ČT24)

V sedmdesátých letech si je lidé postavili svépomocí, dnes jsou jedním z rizikových míst ve městě. Sto sedm garáží v Ostrově na Karlovarsku chce radnice zbourat a místo nich postavit městské byty. Nejdřív je ale musí vykoupit a s tím ne každý majitel souhlasí. V některých z opuštěných garáží přitom přebývali bezdomovci. Město prostory nejdříve muselo vyklidit. S pracemi pomohli vězni.

V garážích v centru města lidé dřív parkovali auta, dnes tam zakládají skládky. S vyklízením pomohli vězni. „Zapojilo se celkem pět odsouzených, kteří byli vybraní a řádně motivovaní, protože se dostanou nejen mimo věznici, ale získávají i pracovní návyky. Najednou vidí, že můžou dělat i dobré věci,“ řekl ředitel věznice Ostrov Petr Bušta.

Garáže si lidé postavili ještě za minulého režimu při takzvané akci „Z“. Jenže časem se místo stalo problémovým hlavně kvůli bezdomovcům a narkomanům, kteří tam přespávali. Než půjdou objekty k zemi, museli je zámečníci zabezpečit kovovou mříží.

Lidi bez domova by v budoucnu mohly vystřídat například mladé rodiny. Město Ostrov v místě plánuje vystavět až dvě stě bytů. Nejprve ale garáže musí vykoupit. „Za výkup garáže nabízíme dvě stě tisíc korun. Některé jsou vykoupené, ale bohužel je dost lidí, kteří nemají zájem ani o tuto částku,“ uvedl starosta David Hanakovič (nestr.).

„V této lokalitě stálo sto sedm garáží, šest už je srovnaných se zemí a město během posledních let vykoupilo celkem 69 garáží,“ popsala mluvčí města Lucie Kubešová. Se zbylými majiteli chce radnice jednat a třeba jim i nabídnout náhradu v jiné lokalitě.

Podobné opuštěné stavby ale trápí i další města a často je demolice jedinou možností, jak problémy vyřešit.