Most bojuje proti obchodu s chudobou, i nadále hodlá vykupovat byty

Události v regionech: Most pokračuje ve výkupu bytů (zdroj: ČT24)

Most bude dál vykupovat byty v sociálně vyloučených lokalitách. Praxe se městu osvědčila, chce tak omezovat obchod s chudobou a mít větší vliv na skladbu obyvatel v těchto lokalitách. Letos zatím radnice vykoupila více než dvacítku bytů, na projekt vyhradila 23 milionů korun.

V jedné z největších vyloučených lokalit v Mostě žijí desítky problémových nájemníků. V bytech i na chodbách dělají nepořádek. Právě proto chce mít město lepší dohled a kontrolu nad tím, kdo na místě bude žít.

„Pokud Mostecká bytová vykoupí byty s nájemníky, tak potom s nimi vedeme pohovor o tom, jestli jsou vhodní, nebo ne,“ vysvětluje předsedkyně bloku 92 Olga Bártlová. Pokud nejsou, musejí si podle ní po skončení smlouvy zajistit jiné bydlení.

„Vidíme, že se nám pohybují v rámci té vyloučené lokality. Ale doufám, že tyto lidi nějakým způsobem z města dostaneme a bude se nám lépe bydlet,“ dodává zástupce společnosti Mostecká bytová Jaroslav Hrvol.

„Správce má další správce“

Situaci v bytech mapují i sociální pracovníci společně se strážníky. Zjišťují také to, že výši nájemného často upravují správci bytů. „Někdy se stává, že správce má další správce, který shání vícečlenné rodiny, protože jim může potom dát vyšší nájmy. A má tak samozřejmě vyšší provizi,“ přibližuje Bártlová.

Například v domě se šestasedmdesáti byty Mostecká bytová zatím odkoupila tři partaje. Ty jsou teď prázdné a zapečetěné. Problémem je sehnat zodpovědné nájemníky – většina z nich byty po měsíci opouští.

„Chceme zlepšit soužití v některých částech města, ale také chceme nové byty nabídnout strážníkům nebo zdravotníkům,“ nastiňuje plán mostecké radnice její mluvčí Klára Vydrová. Během tří let město vykoupilo celkem devadesát bytů a v odkupu bude pokračovat i příští rok. Vyhrazeno na to v Mostě mají třicet milionů korun.