ANO chce vládnout Karlovým Varům s ODS a Karlovaráky

Po osmi letech skončí nejspíše v opozici Karlovarská občanská alternativa dosavadního karlovarského primátora Petra Kulhánka. Ve volbách výrazně zaostala za vítězným ANO, které po dnu vyjednávání oznámilo, že by chtělo sestavit koalici s hnutím Karlovaráci a ODS.

ANO získalo v Karlových Varech necelých 24 procent hlasů a díky nim i 12 mandátů z 35. Dosud vládnoucí KOA naopak skončila až třetí s 11 procenty hlasů a pěti mandáty. Předstihli ji ještě Karlovaráci s necelými 16 procenty hlasů a osmi křesly v zastupitelstvu.

Během neděle obešli zástupci ANO většinu stran. „Dnes jsme se setkali se zástupci Karlovaráků, KOA a budeme jednat i s Piráty a KSČM. Ptáme se, jestli by byli ochotni jít s námi do koalice a za jakých podmínek,“ srhnula krajská předsedkyně ANO a karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Krátce poté však oznámila, že se vyjednávací pole výrazně zmenšilo a ANO by chtělo sestavit koalici s Karlovaráky a ODS, která skončila pátá a má tři zastupitele. Taková koalice by měla dostatečnou většinu 23 hlasů. Na potřebný počet by ovšem dvě nejsilnější uskupení dosáhla i bez ODS.

Vildumetzová ovšem nemá ambici krajské město vést. Primátorskou kandidátkou ANO je Andrea Pfeffer-Ferklová. V současné době vede Grandhotel Pupp. „Pokud uhájím pozici a budu primátorkou, tak v Puppu skončím. Ale než se všechno ustanoví, tak se nic měnit nebude,“ řekla.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Po osmi letech odejde nejspíš KOA od kormidla

Koalice, o kterou ANO usiluje, obchází Karlovarskou občanskou alternativu a jejího dlouholetého primátora Petra Kulhánka. KOA totiž ve volbách neuspěla. Skončila až na třetím místě a získala jen pět mandátů z 35 magistrátních křesel. Hnutí vládlo městu posledních osm let, nyní čeká na nabídky ostatních stran.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Úspěch to určitě není. Jsme na bedně, což je úspěch, ale naše očekávání byla jiná. Pro nás to znamená, že podle výsledků nevidím koaliční potenciál. Uvidíme, jestli budeme někým osloveni, ale to už nezáleží na nás,“ řekl nynější primátor města Kulhánek.

„Myslím, že se tam projevila agresivní a negativní kampaň, která byla poslední týdny před volbami. A je pravda, že lidé v Karlových Varech respektovali národní popularitu značky ANO. Zisk ANO je pro mě velmi překvapující,“ dodal poražený primátor.

Ze zastupitelstva vypadla ČSSD

Čtvrtí se umístili Piráti s necelými 10 procenty hlasů. Tři křesla připadnou ODS s podporou Soukromníků a Mladých konzervativců a dvě komunistům. Výraznou porážku utrpěli místní sociální demokraté, kteří nezískali ani tři procenta hlasů a vůbec nezasednou v zastupitelstvu.

ČSSD přitom bývala v lázeňském městě silná. Primátora sice nikdy neměla, ale před osmi lety skončila jen s těsným odstupem za KOA. V minulých volbách již trochu oslabila, ale stále měla zastupitele a také její členové zasedali v radě. Před čtyřmi lety v Karlových Varech vyhrála KOA před ANO, Karlovaráky a právě ČSSD, v zastupitelstvu byli i komunisté, lidé z kandidátky O co jim jde?, ke které se připojili lidovci, Zelení a Piráti, občanští demokraté a Alternativa. Koalici sestavila Kulhánkova KOA s ANO a Karlovaráky, po roce se však rozpadla, potom tedy vládly KOA, ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Nakonec z koalice vypadlo ANO, což ale souviselo s vnitřním pnutím v hnutí, když z něj zastupitelé vystoupili a dále figurovali jako volní zastupitelé.