V obcích zasažených tornádem pokračují stavební práce, řada budov stále není opravená

Události: Opravy budov po tornádu (zdroj: ČT24)

V obcích zasažených tornádem stále neutichl stavební ruch. Zatímco rodinné domy jsou už z velké části opravené, na obecním majetku pracují řemeslníci ve větší míře až teď. Ani na druhé výročí v červnu nebudou zdaleka všechny budovy v pořádku.

Z původní sokolovny v Moravské Nové Vsi zůstaly jen obvodové stěny. Při tornádu přišla o střechu a vytrvalý déšť ji ničil i uvnitř. Oprava byla nutná od základů. „V podstatě už se jen dodělávají interiéry, poslední bude lakování podlahy,“ popsala starostka Zuzana Jandáková.

Sokolovna slouží podle starostky jak ke kulturním, tak ke sportovním účelům. „Je to takové centrum Moravské Nové Vsi,“ podotkla.

Všechny plesy a sportovní akce musela obec buď zrušit, nebo si vypůjčit sál v blízkém Týnci. Teď má ambici uspořádat první akci ještě v březnu. „Naše představa je slavnostně otevřít sokolovnu 25. března jarním bálem,“ doplnila starostka.

V sousedních Hruškách si taky stanovili termín – Bartolomějské hody v srpnu. Do té doby chtějí mít opravený místní kostel. „V současné době máme opravené vitráže, střechu, okapy a čeká nás ještě rekonstrukce věže, která byla poškozená po tornádu,“ vyjmenoval místostarosta Marek Babisz.

Zatímco na rekonstrukci kostela je aktuálně vypsáno výběrové řízení, a s opravou tak řemeslníci začnou nejdříve v dubnu, na zahradě mateřské školy stavbaři naopak finišují. „Bude to vzdělávací, tady budou záhonky, kde můžou děti pěstovat třeba mrkev nebo hrášek, v popředí bude hrací část,“ dodal místostarosta. Stavbaře na zahradě vystřídají děti těsně před prázdninami.