Osobním vlakem po Jihomoravském kraji? Od příštího roku jen s jízdenkou IDS

IDS bude na jižní Moravě i ve vlacích (zdroj: ČT24)

Změna v systému jízdenek na osobní a spěšné vlaky čeká od prvního ledna 2020 cestující v Jihomoravském kraji. Jeho vedení totiž jízdné začlení do integrovaného dopravního systému (IDS JMK), stejně jako to před patnácti lety udělalo s autobusy. Na regionální spoje už si tak od nového roku cestující koupí jen jízdenku IDS JMK.

Trasa po železnici z Břeclavi do Brna nabízí tři možnosti, jak po ní jet. Pro vlaky EuroCity se nic nemění. Jízdenku u pokladny i na internetu cestující dostane stejnou jako dosud, a to i při jízdě kamkoli dál za hranice kraje. Na rychlík bude platit jak jízdenka Českých drah, tak IDS, také stejně jako dosud.

Zásadní změna je u osobního vlaku. Na ten bude platit pouze krajská jízdenka, tedy IDS. Stejné to bude i u spěšných vlaků v rámci kraje. „Pokud budou lidé cestovat v rámci Jihomoravského kraje, tedy pokud výchozí i cílový bod bude v Jihomoravském kraji, budou obslouženi jízdenkou v tarifu IDS JMK. Pokud cestující bude cestovat za hranice regionu, bude obsloužen v tarifu Českých drah,“ popsala mluvčí jihomoravského krajského úřadu Monika Brindzáková.

Novinkou bude úseková jízdenka

Jedna jízdenka také přibude. Úseková, na krátkou jízdu vlakem. Takovou totiž teď IDS nenabízí, ale začne. Odpadnou naopak hromadné slevy. V jednání je ještě uznávání IN karet Českých drah. „V tuto chvíli probíhají poslední dohody mezi Českými drahami a Jihomoravským krajem a s velkou pravděpodobností bude většina těch zásadních IN karet Českých drah akceptována,“ řekla Brindzáková.

Platit budou IN karty 100, Senior a Byznys. „V případě, že cestující nebude nadále využívat aplikace IN 25 a IN 50, může IN kartu vrátit a my mu vrátíme poměrnou částku,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Třeba měsíční nebo čtvrtletní traťovou jízdenku Českých drah, která by přesáhla i do roku 2020, kraj uzná. A jako další předplatní jízdenku už si cestující koupí tu krajskou.

Z nádraží zmizí pokladny

Vlakovou dopravu v regionu čeká i další změna. Tři desítky prodejen jízdenek na jihomoravských nádražích České dráhy ruší. Jízdenky IDS si cestující koupí jak u pokladen na nádraží, tak také přímo ve vlaku. Obojí za stejnou cenu, bez příplatku, tedy pokud nebude ve stanici, kde nastupují, otevřená pokladna.

Provoz pokladen byl podle kraje i železničářů nákladný a ztrátový. Přemístit do pokladen vlastní zaměstnance se Českým drahám prý nevyplatí. Stejně tak už je dále dotovat nechtějí ani Správa železniční dopravní cesty a kraj. Ušetřené peníze půjdou na spoje i mzdy drážního personálu. První část pokladen přestane fungovat už ke konci listopadu. Zbytek se k nim pak přidá od nového roku.