Obecní nájmy v centru Brna zvyšuje inflace. I nezodpovědnost těch, kteří byt zdevastují

Nájemné v nově přidělovaných bytech v centrální brněnské městské části vzrostlo až o 60 korun za metr čtvereční. Zastupitelé po letech schválili nové ceny. Zdražení se dotkne asi pětiny nájemníků: nových a těch, kteří mají smlouvy na dobu určitou. Vyšší náklady na bydlení budou u nově postavených nebo draze zrekonstruovaných bytů.

Obecní byty se střešní terasou, prostornou kuchyňskou linkou a novou koupelnou teď nabízí městská část Brno-střed. Dům v Bratislavské ulici, který opravila téměř za 70 milionů, jich má celkem třináct.

„Šest ze třinácti bytů aktuálně prochází projednáním, tak aby mohly být přiděleny zájemcům. Sedm bytů je uveřejněných na úřední desce, kdokoliv, kdo by měl o ně zájem, se může přihlásit,“ popsala mluvčí části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Lidé ale zatím příliš zájem nemají. Možná kvůli nájmu, pro tříčlennou rodinu třípokojový byt vyjde asi na 18 a půl tisíce korun za měsíc. Oproti jiným bytům, které městská část nabízí, je nově až o 50 korun za metr čtvereční vyšší.

Nájem obecních bytů na Bratislavské
Zdroj: MČ Brno-střed

„Ty nejzásadnější důvody jsou dva. Jednak je to dlouhodobý růst tržního nájemného, kdy nájemné v obecních bytech je potom poměrně dosti podhodnocené. A dále se nám významně zvyšují náklady spojené s údržbou a opravami,“ řekl radní pro oblast bydlení z MČ Brno-střed Jan Mandát (nestr. za ODS).

Městská část má aktuálně asi šest stovek volných bytů. Polovinu z toho chce opravit a znovu nabídnout zájemcům. Některé z nich se jim ale od bývalých nájemníků vrací v dezolátním stavu.

Opozice: Pro některé nájemníky může být zvýšení cen ohrožující

„My jej v prvé řadě vyklidíme a poté se musíme rozhodnout, zda přistoupíme právě v tomto domě a v tomto bytě ke kompletní rekonstrukci,“ přiblížila Dobešová. Oprava by přitom vzhledem k aktuálnímu stavu bytu vyšla na stovky tisíc korun. Právě kvůli rostoucím výdajům na opravy zvedne městská část postupně nájmy i zhruba pětině všech stávajících nájemníků se smlouvami na dobu určitou, a to na 99 korun za metr čtvereční.

„Je tu i chudší část Brna-středu. Tady věřím, že zdražení, které by ve výsledku znamenalo několik set korun měsíčně, může být pro ty lidi ohrožující,“ namítl opoziční zastupitel Brna-středu David Oplatek (Zelení).

I proto opozice zdražení kritizuje. Stejně jako záměr „odsvěřit“ některé domy, na jejichž opravu městská část finančně nestačí, zpět do rukou magistrátu. Ten je může opravit nebo prodat v dražbě.