Další startovací byty v Brně. Město postaví dva domy ve Valchařské ulici

Dva bytové domy ve Valchařské ulici postaví Brno. Už dříve město počítalo s výstavbou jednoho domu, která se ale kvůli rekonstrukci ulice oddálila. Celkem 15 bytů bude stát 48 milionů korun, sloužit budou jako startovací bydlení pro mladé rodiny.

Oba domy budou mít čtyři nadzemní podlaží. „V jednom vznikne šest bytů o velikosti 2+kk. V prvním nadzemním podlaží bude také vstupní hala, zázemí a tři parkovací místa,“ uvedl Radek Štěpánek z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

Výstavbu jednoho bytového domu město plánovalo už v minulosti, situaci ale zkomplikovala rekonstrukce ulice. Koncem loňského roku rada města proto odstoupila od původně vybraného zhotovitele.

„Důvodem bylo dlouhodobé odkládání začátku stavby z důvodu rekonstrukce Valchařské ulice a navýšení cen stavebních prací. Zhotovitel nebyl schopný zaručit provedení díla za nabídkovou cenu,“ uvedl Štěpánek.

Proto město udělalo jedno výběrové řízení na zhotovitele obou domů, ve druhém domě má být devět bytů. „Ve druhém a třetím patře budou dva byty o velikosti 3+kk a jeden byt o velikosti 2+1. Ve čtvrtém patře bude jeden byt o velikosti 3+kk, jeden byt 2+1 a jeden byt 2+kk,“ přiblížil Štěpánek.

Dodal, že v prvním podlaží budou společné technické prostory a garáže s parkovacími místy pro devět aut. Podle náměstka primátorky Olivera Pospíšila (ČSSD) by měly být práce hotovy ve druhé polovině roku 2020, pokud nenastanou komplikace.

Brno vlastní asi 29 tisíc bytů, což činí asi 15 procent z celkového počtu bytů ve městě. Zbytek je v soukromém vlastnictví. Většinu bytů Brna spravují městské části, kterých je v Brně 29.