Ceny bytů v Brně trhají rekordy. Roste i nájemné

V Brně rekordně stoupají ceny nemovitostí. Jen za poslední rok zdražily dvoupokojové byty zhruba o půl milionu korun. Jejich průměrná cena se tak nyní dostala už přes tři miliony korun. V Česku nemovitosti zdražují nejvíc v Evropské unii.

Podle realitního makléře Michala Chemišince za růst cen bytů v Brně může rostoucí ekonomika, dosud levné hypotéky i fakt, že je nemovitostí ve městě málo.

„Mezi hlavními důvody je také současný brněnský územní plán, který výrazně omezuje výstavbu nových bytů,“ řekl Chemišinec. Nový územní plán se teprve připravuje a podle magistrátu můžou developeři stavět v lokalitách, jako jsou Kaménky, Kejbaly a Černovická terasa.

Postavilo se jediné sídliště

Jediné větší sídliště, které v Brně za poslední roky vyrostlo, jsou tak Kamechy. To zvyšuje nejen cenu samotných nemovitostí, ale také nájmů v nich. Podle jednatele společnosti Ideální nájemce.cz Tomáše Brychty ceny nahoru tlačí nejen 80 tisíc brněnských studentů, ale také zaměstnanci zahraničních firem.

Drahé bydlení v Brně (zdroj: ČT24)

Nájmy v Brně tak poprvé překročily hranici průměrných 11 tisíc za dvoupokojový byt. O šest stovek víc než před rokem.

Na jižní Moravě za posledních pět let nejvíce podražily byty v okresech Brno-město a Brno-venkov, a to o milion korun. Téměř milion devět set tisíc zaplatí za byt obyvatelé Vyškovska. A to je o více než třičtvrtě milionu korun víc než před pěti lety.

Ceny nemovitostí rostou nejvíc v EU

Brno není výjimečné. Ceny bytů v Praze také prudce rostou. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostly průměrné ceny bytů od roku 2010 o více než 40 %. Podobně je to i v dalších regionech.

Ceny bytů rostou, může za to i stát. Nekoordinovaně vyvolává šílenství, říká Roček (zdroj: ČT24)

Růst cen nemovitostí v Česku je tak podle České národní banky největší v EU a překonává svá dosavadní maxima. Podle ředitele odboru finanční stability ČNB Jana Fraita jsou ceny bytů v ČR mírně nadhodnocené a růst úvěrů na jejich pořízení není dlouhodobě udržitelný.

Snadné hypotéky končí (zdroj: ČT24)

„Ceny nemovitostí se již loni dostaly na maxima a čísla za první čtvrtletí ukazují, že byla maxima překročena. Růst cen je tak nejrychlejší v EU a podle našich analýz jsou ceny bytů v ČR mírně nadhodnocené,“ uvedl Frait.

Podle zprávy ČNB meziroční růst cen bydlení v Česku v loňském čtvrtém čtvrtletí o 11 procent patřil mezi nejvyšší v EU. Tempo růstu cen bytů zároveň podle zprávy výrazně převýšilo tempo růstu mezd.